Julkaistu: 02.04.2014

Teoreema (Rakkausnäytelmä)

Kuva: Teemu Mäki
Teemu Mäen ja Niina Hosiasluoman värikäs runsaudensarvi avaa polkuja rakkauden mysteeriin.

Niina Hosiasluoma ja Teemu Mäki ovat yhdessä rakentaneet Takomoon melkoisen spektaakkelin, jonka aihe on ikuinen. Teoreema (Rakkausnäytelmä) on tutkimusmatka rakkauden mysteeriin. Innoituksensa esitys on saanut Pasolinin samannimisestä elokuvasta vuodelta 1968. Siinä tutkitaan mitä tapahtuu, kun ehdoton, pyyteetön rakkaus astuu ihmisen elämään.

Vanhalla kyynikolla alkavat hälytyskellot soida: miten muka ehdoton rakkaus määritellään? Onneksi sitä ei tarvitse pohtia enempää, koska työryhmä pistää kukat ja mehiläiset uusiksi heti alkumetreillä. Noora Dadu, Joanna Haartti, Pinja Hahtola ja Niina Hosiasluoma heittävät tiukkana ryhmänä runon kukkien ja rakkauden tosiolemuksesta.  Dadu jää kertomaan tarinaa naisesta, jonka rakkaus ilmenee kostossa. Pian ollaankin lattarirytmien pauloissa, kun hän vetää vastustamattomasti klassisen vonkausbiisin Fever. Tulisena tanssijattarena mukaan astuu myös Pinja Hahtola.

Paradoksaalinen rakkaus

Teoreema tempaisee katsojan rujoon syleilyyn. Rakkaus on todellakin paradoksaalinen ja tragikoominen ilmiö. Ryhmä vyöryttää jännästi, hauskasti, jopa kiihottavasti uusia ja uusia näkökulmia aiheeseen. Omassa videosoolossaan hurmaava Hanna Raiskinmäki kertoo vastentahtoisesta rakkaudesta; kuinka rakkaus on myös valtapeliä ja alistaa tekemään hassuja asioita.

Hauskimmillaan esitys on jaksossa, jossa näyttelijät pistävät ranttaliksi Putous-tyyliin erilaisilla villeillä hahmoilla. Älytön rosvokopla saa keikan taidealalta! Sillä on myös patologista rakkautta kuvataiteeseen… Hulvattomassa jaksossa tärkeänä elementtinä on myös Teemu Mäen iso kollektiivimaalaus, joka toimii samalla esityksen päälavasteena.

Ajankohtaisessa, varsin dramaattisessa kohtauksessa videolla itse Björn Wahlroos puhuu Pörssitalon 100-vuotisjuhlassa. Videosta leikataan tyylikkäästi näyttämötilanteeseen ja Eero Enqvist putkahtaa kuin suoraan videosta jatkamaan puhetta. Nyt puhutaan rakkaudesta mammonaan ja monologi saa villit mittasuhteet. Enqvistin kaunista, vakuuttavaa ääntä olisi kuullut esityksessä enemmänkin. Jenni Urpilaisen koreografioima, futuristisen ahdistava tanssi päättää ykkösjakson.

Rakkauden mysteeri

Esityksen toinen puolisko on huomattavasti kokeilevampi; vertauskuvallinen, liikunnallinen ja välillä melko improvisoidun oloinen. Lähtötilanne lupailee hauskuutta, kun Hosiasluoma esittelee muut ryhmän jäsenet, eräänlaisen hassunkurisen perheen; rikkaan, mutta vinksahtaneen.

Hupiosuuksien jälkeen tunnelma muuttuu, kun Raiskinmäen esittämä merkillinen hahmo puuttuu peliin. Hän on jonkinlainen amor, demoni tai elämänvoima, joka kyseenalaistaa perheen jokaisen jäsenen elämän ja avaa silmiä, ehdottaa uusia olemisen tapoja. Hahmo sekä rakastaa että tuhoaa. Varsin kiinnostava, sanaton jakso tansseineen, musiikkeineen kaikkineen.

Kunnianhimoinen runsaudensarvi

Teoreema jättää hämmentyneen olon. Ensinnäkin näyttelijät ovat loistavia, maamme kärkeä. Mutta runoa, laulua, tanssia, monologia, komediaa, parodiaa, videota, kuvataidetta ja musiikkia yhdistelevä teos on väistämättä runsaudensarvi. Nyt materiaalia on vain liikaa, tai se olisi pitänyt rytmittää eri tavalla.

Esitys on liian pitkä ja välillä harmillisen laahaava. Nopeammat ja yllättävämmät leikkaukset olisivat olleet tervetulleita. Teoreema on kuitenkin varsin kunnianhimoinen esitys ja omassa lajissaan kevään ehdotonta avantgardea!

Tiedot

Teoreema (Rakkausnäytelmä)

Ensi-ilta Teatteri Takomossa 28.3.2014

Tekstit: Teemu Mäki ja työryhmä

Ohjaus:  Niina Hosiasluoma ja Teemu Mäki

Ohjauksen assistentti:  Saara Karjalainen

Esiintyjät:  Noora Dadu, Eero Enqvist, Joanna Haartti, Pinja Hahtola ja Hanna Raiskinmäki

Koreografia:  Jenni Urpilainen ja Hanna Raiskinmäki

Valosuunnittelu:  Jani-Matti Salo

Äänisuunnittelu: Teemu Mäki

Puvustus: Paula Koivunen

Videot: Teemu Mäki ja Noora Dadu

 Tuotannossa mukana Circus Maximus ja Takomo Teatteri

 Esityksen kesto väliaikoneen n. 3 tuntia

Esitykset Teatteri Takomossa, Fredrikinkatu 18