Julkaistu: 16.04.2014

Suuri kauneus

Kauneuden yltäkylläinen ja huumavan armoton syli.

Paolo Sorrentinon elokuva kertoo miehestä, joka on koko elämänsä etsinyt suurta kauneutta. Jep Gambardellan (Toni Servillo) elämä on ollut yhtä tauotonta, dekadenttia juhlaa ylellisessä, rikkaiden ja menestyvien ihmisten Roomassa. Jep on juhlien kuningas, vaikka lupaava tulevaisuus kirjailijana onkin enää haalistunut muisto nuoruusvuosilta.

Viimein 65 vuoden rajapyykki ja yllättävä viesti menneisyydestä pysäyttävät miehen, joka ei ole enää vuosiin halunnut ajatella elämäänsä.

Hengästyttävä Rooma

Euroopan parhaana palkittu elokuva tapahtuu hengästyttävässä Roomassa, keskellä antiikin kaupungin yltäkylläistä kauneutta ja modernia sykettä. Historiallisen kaupungin kuuluisat nähtävyydet antavat komeat raamit ravistelevan tyhjyyden kuvaukselle. Mutta vaikka turistina häikäistyisikin ikuisesta kaupungista, ei paljasjalkainen roomalainen enää näe metsää puilta.

Suuren kauneuden henkinen maisema sijoittuu jonnekin Fellinin elokuvien 81/2:n ja Ihanan elämän välimaastoon. Elokuva vie fellinimäisen unen, haaveen ja todellisuuden rajamaille, aiheina ovat yhtä lailla naisen mysteeri kuin ikuisena jatkuvien juhlien paradoksi tai taiteilijan, miehen kriisi.

Italialaisen elämän peruskivet, uskonto ja katolinen kirkko, ovat vahvasti läsnä kuvissa. Suuressa kauneudessa nämä saavat kiinnostavaa painoarvoa ja symboliikka on kiehtovaa ihmetekoja myöten.

Napolilaisen Sorrentinon Suuri kauneus on persoonallinen niin kuviltaan kuin kuvaukseltaan. Elokuvan sydämenä hehkuu Rooma, mutta luvassa ei ole postikorttimaisemia tai tyhjiksi stilisoituja kaupunkikuvia. Kuvaus on elävää; kameran liike ei pysähdy, vaan lakkaamatta se tarkkailee, kiertää ja lähestyy kohdettaan, katsoo asioita odottamattomasta kulmasta. Kuvat on valittu huolellisesti, hetkissä on maalauksellista lumoa, valon ja varjon kauniita sommitelmia.

Vahvaa dialogia

Elokuva onnistuu monella tasolla, eikä sen anti jää vain kuvallisuuden varaan. Vahva dialogi on syvällistä, jopa runollista, mutta ei siitä huolimatta maistu kirjalliselta. Kiehtovan kerronnan ja tarkasti kuvatun tarinan sisään kietoutuu monia teemoja yksinäisyydestä kauneuteen tai elämästä kuolemaan.

Menneisyyden painolasti kulkee vieressä alati väijyvänä varjona: väärin eletty tai puolinaiseksi jäänyt elämä avoimeksi jääneine kysymyksineen.

Tiedot

Suuri kauneus

Ensi-ilta 18.4.2014         

Ohjaus Paolo Sorrentino

Käsikirjoitus Paolo Sorrentino, Umberto Contarello

Näyttelijät Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Carlo Buccirosso

Kuvaus Luca Bigazzi

Leikkaus Cristino Travagliori

Tuottajat Francesca Cima, Nicola Giuliano

MUSIIKKI Lele Marchitelli

ROOLITUS Anna Maria Sambucco  

PÄÄLAVASTAJA Stefania Cella      

PUKUSUUNNITTELU Daniela Ciancio                

KESTO 137 min