Julkaistu: 09.04.2014

Rio 2

Kuva (c)2014. Twentieth Century Fox
Värikäs animaatio vie siniara-perheen Amazonin sademetsiin.

Menestyksen myötä vauhdikas animaatioseikkailu Rio on saanut jatko-osan. Uudet seikkailut vievät Blun perheineen Amazonin sademetsiin.  Blun kasvattiäiti Linda ja tämän mies Tulio ovat nimittäin Amazonilla jäljittämässä harvinaisia siniara-papukaijoja, joita elää tätä nykyä enää eläintarhoissa.

Samaan aikaan viidakkoa lähestyy laittomien puunhakkaajien joukkio, jonka tarkoituksena on raivata papukaijojen rehevästä asuinalueesta puuttoman hakkuuaukion.

Urbaanille citylinnulle villi elämä on kokemuksena vähintäänkin ravisteleva. Villi elämä ei vain ole Bluta varten – lintua, joka paistaa aamupalaksi pannareita mustikoilla. Rakkaus ihanaan Jeweliin kokee sekin kolauksia, kun tästä ilmenee aivan uusia puolia: kuten taito napata ötökkä lennosta suihinsa. Toisaalta Blu ei juurikaan tee vaikutusta viidakossa eläviin ara-papukaijoihin, päinvastoin.

Räpistä oopperaparodiaan

Elokuvassa on paljon musiikkia räpistä oopperaparodiaan. Musiikkikohtaukset on tehty tarttuvasti ja huikeat koreografiat on toteutettu näyttävästi. Huumoriakin on saatu ripaus mukaan, kuten hervottomassa koelaulu-episodissa, jossa viidakon eläimistä etsitään seuraavaa tähteä Rion karnevaaleille.

Melko mainion sivujuonteen elokuvaan tuo Blun vanha arkkivihollinen Nigel, joka punoo omia kieroja suunnitelmiaan. Nigelin koston tukena on rakkautta tihkuva myrkkysammakko-neitonen.

Ekologinen sanoma

Rio 2 näyttää visuaalisesti hyvältä, ja etenee tasaisen varmasti tapahtumasta toiseen. Se on täynnä väriä, yksityiskohtia ja reheviä maisemakuvia. Visuaalinen tulva ja lukuisat laulukohtaukset jättävät kuitenkin melko tyhjänpäiväisen jälkimaun. Jatko-osassa ei ole samaa sykettä ja vauhdikasta huumoria kuin alkuperäisessä Riossa, jossa tarinakokonaisuus pysyi sujuvasti rukkasessa.

Sitä vastoin jatko-osan tarinaan on tarkoituksellisesti pyritty löytämään syvempää ekologista sanomaa. Elokuvan keskeinen viesti on tarve suojella sademetsiä ”ahneiden roistojen” pahoilta aikeilta. Loppujen lopuksi: onhan se kieltämättä aika messevää kun viidakon villit linnut näyttävät sademetsän salakaatajille mistä papukaija oikein pissii.

Tiedot

Rio 2

Ensi-ilta 11.4.2014

Ohjaus Carlos Saldanha

Käsikirjoitus Don Rhymer, Carlos Kotkin, Jenny Bicks, Yoni Brenner

Näyttelijät Antti Lang/ Jesse Eisenberg (Blu), Kiti Kokkonen/Anne Hathaway (Jewel), Ville Tiihonen/Jemanie Clement (Nigel), Elastinen/ Jamie Foxx (Nico), Iso H./Will i Am (Pedro), Anni Hautala (uutistenlukija), Sasu Moilanen/Tracy Morgan (Luiz), Toni Wahlström/George Lopez (Rafael), Raili Raitala/Leslie Mann (Linda), Petrus Kähkönen (Roberto/Bruno Mars), Jarmo Mäkinen/Andy Garcia (Eduardo), Sampo Kovalainen/Pierce Gagnon (Tiago), Samuel Harjanne (Tulio), Henna Haverinen/Rachel Crow (Carla), Iris Kovalainen/Claira Nicole Titman (Claira), Juulia Rönkkö (Bia)

TUOTANTO Bruce Anderson, John C. Donkin, Blue Sky Studios

MUSIIKKI John Powell            

KUVAUS Renato Falcão          

ROOLITUS Christian Kaplan   

LAVASTUS Isaac Holze

KESTO 102 min.

Ikäraja K7