Julkaistu: 23.04.2014

Out ’n Loud

Helsinkiläinen gaykuoro julkaisee ensimmäisen pitkäsoittonsa.

Se ken on osunut Out ’n Loudin keikalle, tietää että kuoro on nimensä veroinen: kovaääninen ja ulkona kaapista. Ryhmän keikat voisi tulkita seksuaalipoliittiseksi viihteeksi.

Kuoron taustalla toimivan yhdistyksen puheenjohtaja Raimo Niukkanen ei kuitenkaan pidä Out ’n Loudia varsinaisesti poliittisena kuorona, vaikka hänen mielestään on tärkeää, että ryhmä tunnistautuu gaykuoroksi.

”Haluamme näyttää esimerkkiä siinä, että uskallamme nousta lavalle, laulaa ja nauttia tekemisestämme juuri gaykuoroksi tunnistautuneena. Olemme saaneet rohkeudesta paljon kiittävää palautetta.”

Vuonna 2004 lokakuussa perustettu kuoro alkoi pienestä, noin kymmenen musikaalisen tyypin hauskasta ideasta. Nyt kuorossa on suunnilleen 40 jäsentä. Niukkanen kertoo, että jossain vaiheessa tulijoita oli paljon.

”Sitten kun kuorolla alkoi olla kunnianhimoisempi repertuaari, paljon keikkoja ja treenejä, rivit vähän harvenivat.”

Kuoro ottaa edelleen vastaan uusia laulajia, mutta Niukkanen tietää kokemuksesta, että mukaan hyppääminen saattaa olla hankalaa.

”Kun aloitin itse, ensimmäiset kaksi kuukautta tuntuivat tosi vaikeilta. Meinasin jo luovuttaa. On haastavaa, kun muut jo osaavat repertuaarin. Kuoroon liittyminen vaatii vähän sinnikkyyttä.”

Intiimi kuorolevy

Repertuuaria on ehtinyt kertyä, kun takana on vuosikymmenen mittainen matka. Out ’n Loud on koonnut toukokuussa julkaistavalle pitkäsoitolleen otteita matkan varrella esitetystä ohjelmistosta.

Levy alkaa klassikolla Sinua, sinua rakastan ja jatkaa kuoron mainetta hiukan totisemmissa tunnelmissa. Levyn irrottelevin biisi on soulkipale Ain’t No Mountain High Enough, jolla vierailee kaksi naisääntä: Reeta Vestman ja Merzi Rajala.

Niukkanen myöntää levyn olevan tunnelmaltaan levollisempi ja intiimimpi kuin kuoron konsertit.

”Livenä esitämme paljon meneviä biisejä, joihin kuuluu usein myös koreografioita. Semmoiset menevät kuitenkin levyllä hukkaan. Mukaan piti miettiä biisejä, jotka toimivat ilman ylimääräistä hulabaloota.”

Tärkeä osa biisien valinnassa oli kuoron taiteellisella johtajalla Hilkka Kangasniemellä. Mukana on niin suomen-, ruotsin- kuin englanninkielistä materiaalia, ja kuoron nimeä kantavalle levylle valikoitui myös yksi kuorolaisen tekemä kappale.

Eurooppa haltuun

Levyn julkaisua juhlitaan Gloriassa, jossa Out ’n Loud esiintyy ennen euroviisu-finaalin kisakatsomoa. Luvassa on niin levyn kappaleita kuin tuttuja euroviisu-kipaleitakin.

Tämän vuoden ehdokkaita Niukkanen ei ole vielä ehtinyt kuulemaan, joten oman viisusuosikkinsa hän valitsee menneisyydestä.

Penkki, puu ja puistotie – joka soi myös levyllämme – on hieno kappale. Olemme esittäneet sen myös alkuperäiskielellä ranskaksi viime kesänä Pariisissa.”

Tutuksi on tullut myös Lontoo, ja kansainväliset esiintymiset saavat jatkoa tänä kesänä, kun kuoro matkaa Dubliniin Various Voices -festivaalille. Heinäkuussa ryhmä puolestaan isännöi ulkomaisia vieraita, sillä Out ’n Loud esiintyy yhdessä Sydney Gay and Lesbian Choirin kanssa Musiikkitalossa.

“Heinäkuussa esiinnymme myös Pietarsaaren Pride-tapahtumassa ja elokuussa on taas vuorossa Kuorojen kierros”, Niukkanen muistuttaa naurahtaen.

Tiedot

Out ’n Loud

Out ’n Loud: Out ’n Loud (omakustanne)

10.5.2014 klo 15
Kallio kukkii (Karhupuisto)
Out ’n Loud

10.5.
Gloria (Pieni Roobertinkatu 12)
Out ’n Loud
Euroviisukatsomo

11.7.2014
Musiikkitalo (Mannerheimintie 13A)
Out ’n Loud
Sydney Gay and Lesbian Choir
Lentävät lentotukialukset