Julkaistu: 15.04.2014

Kultainen lohikäärme

Kuva: Valtteri Kantanen
Vakava sanoma, absurdi huumori ja trillerimäinen imu yhdistyvät hienosti Kansallisteatterin uutuudessa.

Kansallisteatterin Willensaunassa on nähtävissä raikas ja mielenkiintoinen uutuus. Saksalaisen Roland Schimmelpfennigin jännittävä, trillerimäinen teos yhdistää kiehtovasti ihmiskaupan kiemuroita ja toisiinsa linkittyviä ihmiskohtaloita.  Napakasta ja energisestä ohjuksesta vastaa Mika Leskinen.

Salamavaihtoja kiinalaisessa ravintolassa

Näyttelijät ottavat yleisön vastaan rennosti lämmittelyn lomassa. Tunnelma on mukavan välitön.  Koko kaarti - Harri Nousiainen, Jani Karvinen, Olli Ikonen, Pirjo Luoma-aho ja Anna-Riikka Rajanen - tekee kautta linjan oikein hyvää työtä. 

Esitys noudattaa kiinnostavaa dramaturgiaa, jossa jokin paikka sitoo ihmiset yhteen vähän samaan tapaan kuin vaikkapa Hitchcockin trillerissä Takaikkuna. Nyt ollaan saksalaisessa kaupungissa, jonka kerrostalon kivijalassa sijaitsee kiinalais-vietnamilais-thaimaalainen ravintola Kultainen lohikäärme.  Ravintolasta tulee tapahtumien punaisissa valoissa sykkivä hermokimppu, johon kaikki palautuu.

Alkutilanteessa koko ryhmä eläytyy mainiosti ravintolan kiireisiksi keittiötyöntekijöiksi. Yhdellä kokilla (Rajanen) on ongelma. Hirveä hammassärky estää työnteon, mutta paperittoman maahanmuuttajan on mahdotonta mennä lääkäriin. Onnettoman kokin hammassärystä ja hampaasta tulee lähes maagisella tavalla näytelmän keskeinen elementti.

Ihmiskohtaloiden kudelma

Seuraavaksi esitellään joukko muita rakennuksen asukkaita, joiden elämä jotenkin linkittyy ravintolaan. Monenlaiset inhimilliset kuviot ja ihmissuhteiden kiemurat käydään läpi. 

Leskisen ohjauksessa  luotetaan näyttelijän kykyyn luoda kiinnostava hahmo. Hauska juju on siinä, että pääsääntöisesti miehet esittävät naisia ja päinvastoin. Nais- ja miesmaneereilla leikitellään hauskasti. Kukin näyttelijä myös esittelee itse hahmonsa sekä tilanteen. Näin katsoja pysyy kärryillä tilanteiden nopeassa vaihtelussa ja katseet kääntyilevät kuin tennisottelussa.

Saapa katsoja samaan hintaan eksoottisia reseptejäkin, kun näyttelijät selittävät uskomattomalla nopeudella kiireisen ravintolan annosten koostumuksen. Esa Mattilan äänimaailma tukee kokonaisuutta sekä hauskoilla efekteillä että arvoituksellisilla sävelkudelmilla.

Ihmiskauppaa ja maagista realismia

Esitys saa synkempiä, fantasianomaisia sävyjä, kun Luoma-aho alkaa kertoa kolkkoa tarinaa muurahaisesta ja heinäsirkasta. Pian Luoma-aho on itse tuo muurahainen: hän on karski kauppias Hans, joka sieppaa paperittoman tytön ja pakottaa hänet prostituoiduksi. Ihmiskaupan uhrin murheellisen osan vetää hienosti Harri Nousiainen.

Lisää outoa tunnelmaa ja lähes maagista realismia on luvassa, kun Jani Karvisen herkästi tulkitsema lentoemäntä herää kohti myötätuntoa ja solidaarisuutta ihmeellisen tapahtumaketjun kautta. Surrealistisissa jaksoissa taustavideot tukevat hyvin tunnelmaa muuten pelkistetyissä lavasteissa.

Kantaaottavaa teatteria

Näyttelijät vievät hienosti trillerimäisen tarinan aina hyytävään loppuun asti. Absurdi komiikka yhdistyy synkkiin sävyihin. Loppukuvan Leskinen on ohjannut tyylikkäästi siten, että yleisö joutuu valoissa näyttelijöiden kanssa pohtimaan tarinaa ja omaa kantaansa siihen. Varmasti pohdittavaa jää paljon. Myös täällä Suomessa itse kukin törmää ulkomaalaisten työntekijöiden kurjiin oloihin, esimerkiksi juuri ravintola-alalla.

Hyvin taitetusta käsiohjelmasta löytyy pysäyttäviä kertomuksia ihmiskaupasta sekä monipuolinen lohikäärmemyyttejä käsittelevä jakso.

Tiedot

Roland Schimmelpfennig :

Kultainen lohikäärme

Suomennos: Jukka-Pekka Pajunen
Ohjaus: Mika Leskinen

Rooleissa: Harri Nousiainen, Jani Karvinen, Olli Ikonen ,Pirjo Luoma-aho, Anna-Riikka Rajanen (TeaK)
Lavastus ja puvut:  Janne Vasama
Valosuunnittelu:  Ilkka Niskanen
Äänisuunnittelu:  Esa Mattila
Videosuunnittelu:  Pyry Hyttinen ja Janne Vasama
Naamiointi: Petra Kuntsi