Julkaistu: 24.04.2014

Köysissä

Teatteri Toivon mainiossa esityksessä teatteri alkaa muistuttaa kilpaurheilua.

Teatteri Toivo on löytänyt uuden, kirpeän merellisen tilan Hietalahdesta, Telakkakadulta. Kevään esityksenä nähdään Eino Hämäläisen ja Otto Laitisen käsikirjoittama Köysissä, jossa tutkaillaan kiinnostavasti erilaisia valtapelejä. 

Nyrkkeily toimii esityksessä teatterin metaforana. Ryhmän väite nimittäin on, että taide muistuttaa yhä enemmän kilpaurheilua, jossa vain tuloksella on väliä.

Otto Laitinen vastaa esityksen napakasta ohjauksesta.

Kolkossa kehässä

Esityksen ensimmäisen puoliskon teema on nyrkkeily ja tiukka markkinamaailma. Marko Loukaskorpi esittää uhoavaa Jaria, joka päättää haastaa Pohjoismaiden mestarin. Hanna-Ilona Härmävaara tulkitsee siskoa, joka intohimoisesti valmentaa ja tukee veljeään.

Milja Kuivalainen ja Mirka Tuisku esittävät mainiosti lipeviä toimittajia, jotka yrittävät hyötyä nuoresta nyrkkeilijästä. Toimittajamaailman kliseet ja statuskamppailut ovat hauskasti hallussa.

Kehän toisessa kulmassa on hallitseva mestari Roope. Häntä tulkitsee uskottavasti Anssi Kömi. Rakoileva parisuhdekin on, kumppania esittää vivahteikkaasti Elli Maanpää. Saban Ramandi ja Janne Salonen tekevät veikeät hahmot röyhkeinä markkinamiehinä. Vähän yksinkertaista Roopea vedätetään mainostamaan milloin mitäkin.

Oivaltavia ratkaisuja 

Kärjistykset ja reipas tempo tuovat ykköspuoliskoon hyvää energiaa. Laitisen ohjaus on hyvin aksentoitua. Loukaskorven ja Kömin yhteenotto on kuvattu varsin tuoreesti ja jopa pelottavalla energialla. Väkivallan tuntu on vahvasti läsnä ilman ainoatakaan mustelmaa. Veljeyden tuntuakin löydetään.

Pommi tipahtaa, kun molemmat nyrkkeilijät päättävät ryhtyä tekemään teatteria. Väliajalle mennään huvittuneessa ja odottavassa mielentilassa.

Teatterin hikisessä ytimessä

Kakkospuolisko on varsin hauskaa teatteriparodiaa. Kömi on muuttunut ”taiteilijaksi” nahkahousuineen, huiveineen kaikkineen. Hänen joukkueensa näkemys teatterista on mietiskelevä. Tyhjää paperia tuijotetaan pitkään pohtien kuinka kummassa monologi voisi alkaa.

Loukaskorven metodi on fyysisempi ja muistuttaa turkkalaista uhoamista. Loukaskorpi on vauhdissa kyykyttäessään naisjoukkuettaan. Katsomossa herää hilpeitä myötähäpeän väreitä, kun tuttuja teatteriharjotteita käytetään päin seiniä. Tai sitten yleisölle ovelasti näytetään erilaisten metodien hölmöys ja läpinäkyvyys.  Ohjattiparat tekevät parhaansa ja heissäkin alkaa hauskasti nousta ”asiantuntevuus” ja diivailu. Ohjaajien kaksintaistelu ja teatteriparodia ovat ehdottomasti esityksen parasta antia.

Napakkuudesta luonnosmaisuuteen

Ohjaajien taideproggikset menevät tietenkin myttyyn, mutta kilpailuhenkisyyden sijaan näyttelijöiden välille alkaa syntyä tarvetta aitoon kontaktiin ja kohtaamiseen. Kohtaukset muuttuvat kokeilevammiksi ja luonnosmaisiksi. Esitykseen tulee paljon kiinnostavia elementtejä, mutta rytmi hajoaa pahasti.

Pitkitetty loppu kuvaa koskettavasti yksinäisyyttä, jota teatterin tekeminen myös on, mutta asian olisi voinut sanoa napakammin. Köysissä on kuitenkin varsin oivaltavaa, jopa kantaaottavaa teatteria tärkeästä aiheesta. Esityksen pohjalta saattaisi kummuta kiinnostava keskustelu myös kiristyvän kilpailutilanteen aiheuttamasta näyttelijöiden työuupumuksesta.

Tiedot

Köysissä

Ohjaus: Otto Laitinen
Käsikirjoitus: Eino Hämäläinen ja Otto Laitinen
Rooleissa: Hanna-Ilona Härmävaara, Milja Kuivalainen, Anssi Kömi, Marko Loukaskorpi,

Elli Maanpää, Saban Ramadani, Janne Salonen, Mirka Tuisku

Lavastus: Eeva-Stiina Niemi
Puvustus: Evgenia Smirnova
Ääni- ja videosuunnitelu: Aaro Ahmas
Valo- ja videokuvaus: Heikki Herlin
Graafinen suunnittelu: Eino Hämäläinen ja Sami Virtanen
Tuottaja: Eino Hämäläinen
Tuotanto: Teatteri Toivo

Kesto n. 2 h, sis. väliajan

Ensi-ilta 18.4.2014 klo 19:00.

Esitykset

Pe 25.4 klo 19:00
La 26.4 klo 19:00
Pe 2.5 klo 19:00
La 3.5 klo 19:00
Pe 16.5 klo 19:00
La 17.5 klo 19:00
Ke 21.5 klo 19:00
Pe 23.5 klo 19:00
La 24.5 klo 19:00
Ke 28.5 klo 19:00
Pe 30.5 klo 19:00