Julkaistu: 10.04.2014

Joose Keskitalo

Kuva: Paula Ahola
Joose Keskitalon seitsemäs albumi on rujo ja henkevä.

Joose Keskitalo on ehdottomasti tämän hetken mielenkiintoisimpia suomalaisia artisteja. Hän laulaa kaihoisia tarinoita unistaan, kuolemasta, elämästä ja uskonnosta kepeän folkmusiikin ryydittämänä. Helmi-levyt julkaisee hänen seitsemännen albuminsa, Ylösnousemuksen.

Kuten levyn nimestä voi jo päätellä, levyn kappaleet käsittelevät entistäkin enemmän uskontoa. Keskitalo on konservatiivikristitty, ja kappaleiden sanat vilisevät raamatullisia metaforia. Sen ei pidä antaa kuitenkaan säikäyttää – piinkova skeptikkokin voi kuunnella sanoituksia pelkäämättä yliannostusta paatoksellisesta  ylistyksestä.

Keskitalon sanoitukset ovat suomalaisen nykymusiikin kärkikastia. Vaikka kristinusko on vahvasti läsnä, eivät sanoitukset ole sokeaa Sanan saattamista. Ne ovat rujoja ja kauniita tarinoita, joiden analysoimiseen voisi kuluttaa päiväkausia ja löytää niistä kerta kerralta jotain uutta. Pienenä poikkeuksena kuitenkin Pyhä Neitsyt Maria -kappale: ”Pyhä Neitsyt Maria on aivan hyvä, Voi Luoja hän on kokonaan hyvä”, josta eittämättä tulee mieleen rippikoulutunnelmat.

Pienieleisiä sävellyksiä, suuria sanoituksia

Kahdella edellisellä levyllä Keskitalon taustalla on soittanut Kolmas Maailmanpalo -yhtye, joka on nyt kuopattu. Ylösnousemus kantaa ainoastaan Joosen omaa nimeä, ja taustalla soittava yhtye on nyt entistäkin minimalistisempi. Niin minimalistinen, että ensimmäisen kerran kuunneltuani levyn läpi ei sävellyksistä jäänyt mieleeni yhtäkään kappaletta erityisesti.

Mutta tämä onkin sellainen levy, jota ei tule kuunnella taustamusiikkina muiden puuhien ohella. Voi käydä niin, että kaikki muu unohtuu: kuunnellessani toista kertaa Kerrostalonäky-kappaletta jouduin istumaan alas ja ihokarvani nousivat pystyyn. Kappale on tarina siitä, kun kerrostalon hissistä löytyy nainen vahamaisen kuolleena.

Iloinen Ylösnousemus

Uuden levyn kappaleet ovat duurivoittoisempia kuin edellisillä levyillä. Aiheet eivät ole niin kepeitä – levyn avausbiisi, Ah ja voi jo kauhistu, kertoo ylösnousemuksesta : ”Ah ja voi ja kauhistu, tämä on se suuri ahdistus. Kuolema tulee ja peittää maan, tämä on se suuri ahdistus.” Kappaleen melodia on kuitenkin iloinen ja sovitus bobdylanmainen kitaroineen ja huuliharppuineen.  Loppua kohti levyn tunnelma muuttuu melankolisemmaksi.

Koko levyn verran eivät kaikki kappaleet jaksa aivan pitää otteessaan. Etenkin kappaleet Tämä on voitto ja Jättiläinen ovat sanoituksiltaan hienoja, mutta sävellykset jäävät niiden varjoon. Kaiken kaikkiaan levy on kuitenkin aikaa kestävä, uniikki taideteos suomalaisella musiikkikentällä.

Ylösnousemus julkaistaan 11.4. Levynjulkaisukeikka pidetään Korjaamolla 17.4., jossa on mukana myös Faarao Pirttikangas.

Tiedot

Joose Keskitalo

Ylösnousemus 11.4.2014 (Helmi-levyt)

Levynjulkaisukeikka Korjaamolla 17.4.2014