Julkaistu: 29.04.2014

Cirko-festivaali 2014

Traces. Kuva: Valérie Remise
Cirko-festivaali on nyt laajempi ja suurempi kuin koskaan ennen.

Cirko-festivaalin tiedottaja Laura Mähönen on innoissaan tulevasta festivaalista.  Torstaina 8.5. käynnistyvän festivaalin tapahtumat levittyvät ympäri pääkaupunkiseutua peräti kymmenen päivän ajan.

Mähönen lupaa jolaiselle jotakin. ”Varsinaista teemaa festivaalissa ei ole, vaan ohjelmistoon on kertätty kiinnostavia esityksiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin”, hän sanoo.

Jonglööri Sakari Männistö on valittu festivaalin ensimmäiseksi nimikkotaiteilijaksi. Hänen ohjauksensa perustamalleen Agit-Cirk-sirkusryhmälle saa kantaesityksensä festivaalilla.  Saivo kertoo kansasta, joka elää peilikuvaelämää kuolleiden asuinpaikassa. Esitys nähdään Kiasma-teatterissa kolme kertaa.

Agit-Cirk-ryhmä esittää myös aikaisempaa teostaan Häpeä-kabaree, joka kertoo henkilökohtaisen häpeän eri muodoista.

Vieraita Ranskasta ja Kanadasta

Mukana on kaksi suurta ja merkittävää ulkomaista ryhmää, jotka molemmat tulevat ranskankieliseltä sirkusalueelta. Philippe Genty on ranskalainen pitkän linjan sirkustaiteilija. The 7 fingers eli Les 7 doigts de la main tulee Quebecistä, Kanadan ranskankieliseltä alueelta.

The 7 fingers esittää teostaan Traces, joka on luotu jo vuonna 2006 ja voittanut lukuisia sirkusalan palkintoja. Kansallisteatterissa nähtävät kolme esitystä alkavat jo täyttyä. Helsingin jälkeen ryhmä esiintyy myös Turussa ja Tampereella. Seitsemän hengen ryhmä esittää akrobaattisia temppuja, mutta lupaa myös runollisuutta ja herkkyyttä.

Festivaalin suurin ja tunnetuin ryhmä, ranskalainen Compagnie Philippe Genty esiintyy Espoon kaupunginteatterissa. Suomessa useaan otteeseen vieraillut ryhmä tuo tällä kertaa Suomeen koko perheen esityksen Ne m’oublie pas – Forget me not. Sirkustaiteiljoiden kanssa näyttämöllä nähdään ihmisen kokoisia marionetteja 

Äitienpäivänä 11.5. sekä Flooran päivänä 13.5. Töölönlahden Talvipuutarhasta tulee sirkusnäyttämö, kun Ilona Jäntin ilma-akrobatiateos ilahduttaa kaupunkilaisia. Talvipuutarhaan on vapaa pääsy.

Äitienpäivä on Cirkon erityispäivä, sillä Cirkon sirkustalossa Suvilahdessa on avoimet ovet kello 10-18. Mukaan voi tulla mihin aikaan vaan, sillä ohjelmaa esitetään tasatunnein. Mukana on köysiakrobaatti Sanna Vellava, Salpauksen toisen vuoden sirkusopiskelijat sekä Clunker Cirkus, jonka Karvanoppasirkus vie suoraan ysäritunnelmiin.

 

Tiedot

Cirko-festivaali

8.-18.5.2014 Helsingissä ja Espoossa

Ohjelma ja esityspaikat osoitteessa www.cirko.fi