Julkaistu: 29.04.2014

Charlotta Östlund

Charlotta Östlund: Hidden Meadow, 2014. Installation
Charlotta Östlundin herkkä taide koskettaa.

Galleria Anhavan uumenista löytyy projektihuone, jossa on usein oma näyttelynsä toiselta taiteilijalta kuin galleriassa muuten. Tämä hieman piilossa oleva intiimi huone kätkeekin usein jännittävän yllätyksen sisälleen.

Tällä kertaa huoneessa on Charlotta Östlundin (s. 1973) kaksiosainen teos Hidden Meadow (Kätketty niitty).

Halpis kohtaa luksuksen

Östlundin vähäeleinen muotokieli ottaa tälläkin kertaa katsojansa pikku hiljaa valtaansa. Huoneeseen astuessa huomaa pienen kasan avonaisia ja suljettuja tavallisia ruskeita pahvilaatikoita.

Lähempi tarkastelu paljastaa avointen pahvilaatikoiden sisäpintaan kaiverrettuja kuvia kasveista. Osa lehdistä on tehty taidokkailla puuleikkauksilla, jotka on upotettu tuohon arkiseen pahvilaatikkoon. Halpis kohtaa luksuksen.

Östlundin teoksissa käsittämättömintä onkin tuo herkkyys, jolla hän taikoo kauneutta ja yksilöllisyyttä arkiseen massatuotantoon. Nämä kuvat, kasvit, on luotu ajan kanssa todella taitavasti ja huolellisesti, aivan kuin oikeat aidot elävät esikuvansa!

Teoksen toinen osa koostuu kukinnoista, jotka Östlund on maalannut huoneen peräseinään. Ryhmiin asetellut kukat muodostavat kauniin kohokuvion, aivan kuin hienon tapetin. Samalla kukat ovat kuitenkin kuin piiloutuneet maalikerroksen taakse. Katsoja joutuukin hetken pohtimaan, miten teos on oikein tehty, ovatko kukat oikeita?

Kauneutta arjessa

Östlundin taide kutsuukin meidät näkemään kauneutta arjessa, antamaan huomiota kärsivällisyydelle ja yksilöllisyydelle. Millä mittarilla me arvotamme asioita? Onko meillä aikaa pysähtyä, katsoa, hiljentyä hetkeksi?

Piipahtaminen gallerian ”piilotetussa” huoneessa kannattaa. Siellä on tällä kertaa kaunis niitty!

Tiedot

Charlotta Östlund

Hidden Meadow

Galleria Anhava

10.4. - 11.5.2014

Mannerheiminaukio 3

p. 09-669989

ti-pe 11-17, la-su 12-16

vapaa pääsy