Julkaistu: 24.04.2014

Alfredo Jaar

Alfredo Jaar: Geography=War, 1991
Alfredo Jaarin kantaaottava taide herättää kysymyksiä.

Chileläissyntyinen Alfredo Jaar (s.1956) tekee suurta taidetta. Vaikka Jaarin teokset saattavat olla hyvinkin pelkistettyjä niin sisältönsä kuin muotonsa puolesta, ne käsittelevät ihmisyyden suuria kysymyksiä ja ottavat myös suuren fyysisen tilan.

Ihon alle

Kiasman näyttely on ensimmäinen Jaarin yksityisnäyttely Suomessa, vaikka hänen yksittäisiä teoksiaan onkin nähty meillä aiemmin. Mukana on myös kaksi Suomeen liittyvää teosta, Rakas Markus (2011/2014) ja Miljoona Suomen passia (1995/2014), joka oli esillä ARS95-näyttelyssä. Jaarin teokset ovatkin usein hyvin paikallisia, pureutuen eri maankolkkien arkeen tai kipupisteisiin.

Jaarin näyttely taitaa poikkeuksetta herättää paljon ajatuksia. Jaar ei päästä katsojaansa helpolla. Joitain hankalia asioita tunnutaan oikein työntävän katsojan ihon alle. Esimerkiksi itselleni näyttelyn vaikuttavin teos Hiljaisuuden ääni (2006), jossa Jaar purkaa valokuvaaja Kevin Carterin tarinan.

Kysymyksiä

Epäilen Jaarin taiteen myös herättävän helposti kahdenlaista mielipidettä. Hänen teoksensa voi nähdä eräänlaisena maailman omatuntona, äänenä, joka ei lakkaa muistuttamasta epäoikeudenmukaisuudesta ja kurjuudesta. Mutta hänen teoksensa saattavat myös tuntua hädänalaisten ihmisten kärsimyksen hyväksikäytöltä. Muuttaako Jaarin taide mitään?

Ainakin Jaar saa meidät kysymään näitä kysymyksiä. Voimmeko me tehdä mitään, teemmekö me mitään, kuka on vastuussa näistä kaikista kauheuksista? Jaarin syyttävä sormi osoittaa myös kohti mediaa ja tiedotusvälineitä. Puuttuvatko länsimaat kurjuuteen maailmalla tai uutisoiko länsimaiden media niistä, ellei sillä ole omaa etua ajettavanaan?

Kuva ja sana

Jaarin teosten yksi selkeä temaattinen kärki on kuvassa. Mitä kuva meille kertoo tai jättää kertomatta. Mikä on kuvan voima ja merkitys. Kuka hallitsee kuvia. Mitä jää jäljelle, jos kuvaa ei olekaan. Ja miten sanat liittyvät kuviin.

Parhaimmillaan Jaar onkin kuvan, sanan, ajoituksen, tilan ja estetiikan mestari. Ja onko sillä loppujen lopuksi väliä, mitkä kenties ovat taiteilijan omat motiivit ja lähtökohdat? Eikö loppujen lopuksi vain se merkitse, toimimmeko me vai emme? Se nimittäin ratkaisee myös sen, onko Jaarin taiteella mitään merkitystä tässä maailmassa, vai jääkö sekin vain tyhjäksi helinäksi.

 

Tiedot

Alfredo Jaar

Kun runous ei riitä

11.4. – 7.9.2014

Kiasma, 1,4 ja 5. krs

Mannerheiminaukio 2

p. 173 36501

ke-pe 10-20.30, la 10-18, su ja ti 10-17
Liput: 10 / 8 €,  alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Vapaa pääsy kuukauden 1. pe klo 17-20.30