Julkaistu: 13.03.2014

Susisafari

Susisafarin susiorigameja. Kuva: Marianne Jihuu.
Susisafari-vaellusesityksessä katsotaan maailmaa suden näkökulmasta.

Esitystaiteilijoista koostuvan Toisissa tiloissa -ryhmän Susisafari-vaellusesitykseen kuuluu tapahtuman lisäksi mittava sosiaalisessa mediassa ja netissä tapahtuva toiminta, johon minut on pyydetty osallistumaan jo jokin aika sitten. Jo hyvissä ajoin ennen varsinaista tapahtumaa olen saanut Orpo Pantasudelta Facebook-ystäväpyynnön.

Kun hyväksyn hänet ystäväkseni, huomaan, että Orpo Pantasusi päivittää statuksensa:

Mihin minua tarvitaan, mitä jos minua ei olisi? Minä iloitsen ja suren niin kuin tekin, syön kun minulla on nälkä. En ole metsässä viihteen tai virkistäytymisen vuoksi, tai siksi että luonnossa on mukava liikkua. Minä nimittäin asun siellä. Metsä on kotini. Ilman minua ja veljiäni ja siskojani luonnosta häviäisi se dynamiikka, jota me pedot sinne luomme, me teemme metsästä elävän ja villin ja kauniin ja kiehtovan, luonnon, meidän kotimme. Antakaa meidän elää? Moni ihminen menettää palan sieluaan ja sydäntään, kun meidät hävitetään. T. Veljenne, Orpo Pantasusi

Mistä oikein on kysymys? Toisissa tiloissa -ryhmän tiedottaja Lauri Kontula selvittää Susisafarin ideaa.

- Ryhmämme perusideana on lähestyä erilaisia ei-inhimillisiä olioita. Nyt on tutustumisen kohteeksi valittu susi.

Toisissa tiloissa -ryhmä on jo vuosikymmenen ajan järjestänyt erilaisia tapahtumia, julkisia harjoitteita, leirejä ja osallistavia esityksiä. Esimerkiksi erilaiset avaruutta tutkailleet scifi-henkiset esitykset sekä yksinkertaiset harjoitteet, joissa pyritään olemaan kotiloita tai rihmastoja, notkistavat yleisön mielikuvitusta.

Sosiaalinen media osana tapahtumaa

- 15.3. klo 21-24 järjestettävä Susisafari-vaellusesitys on osittain suoraa jatkoa ryhmän aiemmille esityksille, mutta uutta on se, että otamme nyt ihan eri tavalla sosiaalisen median mukaan.

Ajatus tapahtuman laajentamisesta nettiin on lähtenyt sitä, että Toisissa tiloissa -ryhmän tapahtumat kiinnostavat ihmisiä usein kovasti, mutta itse esityksiin mahtuu vain muutamia ihmisiä. Ja usein tapahtumiin on vaikea päästä, jos esimerkiksi asuu eri paikkakunnalla. Monia ihmisiä myös kiinnostaa seurata Toisissa tiloissa -ryhmän tekemisiä, vaikkeivät he haluakaan osallistua tapahtumiin.

- Nyt Facebookissa on klippejä ryhmän valmistautumisesta safariin, susiorigamin taitteluohjeet sekä etukäteen valittujen neljän vapaaehtoisen, pantasusiksi nimettyjen, liikkeitä ja ajatuksia voi seurata statuspäivityksistä. Pantasudet ovat jättäneet muun muassa lappusia kaupunkiin, ikään kuin merkanneet reittejään.

Villi ja sosiaalinen laumaeläin

Viime vuosina Toisissa tiloissa -ryhmän tapahtumissa on voinut samastua autoon ja poroon. Poro on puolivilli eläin, susi taas täysin villi. Villinä oleminen onkin yksi asia, mitä Toisissa tiloissa -ryhmän tapahtuma tutkii. Millaista on olla villi? Sudessa villi näyttäytyy joko vaarallisena tai jalona. Toisissa se herättää enemmän pelkoa, toisissa taas sympatiaa.

- Me emme halua nostaa sutta jalustalle, pikemminkin haluamme herättää ihmisiä ajattelemaan sutta, sen elämää, elinpiiriä ja mahdollisuuksia.

Kun tutustuu maailmaan suden näkökulmasta, on tärkeää tietää sen elintavoista. Niistä Toisissa tiloissa -ryhmä onkin ottanut jo miltei vuoden verran selvää. Esimerkiksi laumaeläimelle tyypillinen käytös eli suden sosiaalisuus on vaellusesityksessä suuressa roolissa.

- Susisafarilla ihmiset kohtaavat toisensa susina yöaikaan kaupunkiympäristössä. Esitys alkaa siten, että eri puolille tapahtumapaikkaa sijoitetut osallistujat hakeutuvat toistensa luo. Ulvomalla he paikantavat toinen toisensa.

Miten suden näkökulma löytyy?

Susisafari ei ole poliittinen kannanotto susien aseman puolesta vaan sen avulla pyritään tutkimaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Selkeiden kantojen sijaan Susisafari antaa mahdollisuuden yrittää havainnoida maailmaa suden näkökulmasta.

- Emme yritä inhimillistää sutta emmekä kesyttää sitä vaan jokainen osallistuja yrittää päästä suden kokemusmaailman sisään. Jokainen osallistuja saa yrittää olla susi ihan omalla tavallaan ja itselleen sopivalla tavalla. Emme määrittele esimerkiksi sitä, mitä aisteja osallistujat saavat käyttää tai rajoita heitä muutenkaan.

Susisafari-tapahtuma ja osallistava esitys on tarkoitus järjestää uudestaan. Etenkin sen vieminen syrjäseuduille kiinnostaa, koska siellä susikysymys on akuutti.

Toisissa tiloissa -ryhmä on kerännyt sivuilleen myös paljon tietoa susista. Susisafari onkin oiva esimerkki nykypäivän esitystaiteesta, jossa ei useinkaan tarjoilla ihmisille fiktiivisiä tarinoita vaan autetaan erilaisin keinoin ihmisiä löytämään uusia näkökulmia maailmaan.

Tiedot

Susisafari

Toisissa tiloissa -kollektiivin osallistava vaellusesitys.

Tapahtuma Facebookissa

Toisissa tiloissa -ryhmä 

Vaellusesitys Susisafari järjestetään Helsingissä 15.3.2014.