Julkaistu: 20.03.2014

Jenny Wilson

Ruotsalaismuusikon neljännen levyn taustalta löytyy henkilökohtainen taistelu.

Vuosituhannen vaihteesta asti musiikillista soolouraa luonut laulaja-lauluntekijä Jenny Wilson julkaisi loppusyksystä neljännen studioalbuminsa Demand the Impossible!. Elektronisvaikutteisesta musiikistaan tunnettu Wilson saapuu Suomeen muutaman keikan vierailulle huhtikuun alussa.

Uusi levy oli finalistina Mercury Prizen pohjoismaalaisversio Nordic Music Prize -kisassa ja se valittiin helmikuussa Ruotsin Grammis-palkintogaalassa vuoden albumiksi. Lisäksi Wilson pokkasi vuoden tuottaja- ja musiikkivideopalkinnot.

Kiivas ja kipakka taisteluhenki

Ensimmäiset kuuntelukokemukset Demand the Impossible! -levystä osoittavat, että Wilson jatkaa uutukaisellaan samoissa taistelu- ja kamppailutunnelmissa, joissa vuoden 2009 vakuuttava Hardships! -albumi liikkui. Tällä kertaa panokset on nostettu vielä kovemmiksi ja suunnattu kritisoimaan ja käsittelemään yhteiskuntaa laajemmin. Rytmikkäät kappaleet uhoavat, ovat äkäisiä ja voimakkaita. Vapautta vaaditaan heti alusta asti (Opposite) ja sanoitukset ovat lihallisia. Wilsonin kroppa (My History) on pingotettu mukaan taisteluun – mutta mitä vastaan?

Kuuntelemalla asia ei selviä, kielikuvat ovat tuoreen oloisia mutta eivät avaa sitä, mistä on kyse. Pienellä taustatutkimuksella asia selviää: Wilson sairastui vuonna 2010 rintasyöpään, joka uusiutui vuonna 2012. Tässä valossa Wilsonin levyn tyylilliset valinnat korostuvat. Lopputuloksena on voimauttava sairauskertomus, joka tempaa mukaansa ja tanssittaa. Kamppailuenergia on tarttuvaa, ponnistelu eteenpäin kannustavaa. Ilman taustatietoa levy on vahva, henkilöhistorian kautta se tulee iholle.

Tummat vedet

Wilson työsti albumia reilun vuoden. Uusiutuneen syövän hoitojaksot eivät pysäyttäneet prosessia vaan pikemminkin ajoivat sitä eteenpäin. Wilsonin Facebook-sivut antavat ymmärtää, että levyn tematiikka oli kuitenkin jo muotoutunut ennen sairauden uusiutumista. Kantavana lauseena toimi levyn nimeksi päätynyt fraasi, joka on lainaus Pariisin vuoden 1968 opiskelijamellakoiden graffitista.

Albumin kamppailut ovat niin fyysisiä kuin henkisiä, mielialat vaihtelevat voitontahdosta (My History) luovuttamiseen ja kaikesta pakenemiseen (Battle With God). University Of My Soul ja sitä seuraava Autobiography ovat enemmän ääni-installaatioita kuin kappaleita. My Historyyn on ujutettu itämaisia rytmirakenteita, ja nokkahuilu puoltaa kerrankin olemassaoloaan kappaleessa Pyramids (Rose Out of Our Pain). Levyn lopettavalla Ghost Stationilla Wilson maalaa melankolisen kuvan ennenaikaisesta kuolemasta.

Aikaisempien levyjensä tapaan Wilson vastaa itse kappaleista, sanoituksista, pianosta, laulusta ja tuotannosta. Apuna hänellä on ollut rumpali Mikael Häggström ja miksaaja sekä yhteistuottaja Johannes Berglund.

Tiedot

Jenny Wilson

Jenny Wilson Tavastialla 10.4.2014

Liput 20€ / ovelta 21€

Jenny Wilson: Demand the Impossible! (Gold Medal Recordings/Sony Music 2013)