Julkaistu: 06.03.2014

Herra Peabody & Sherman

Keksijä-koira ja seitsenvuotias poika seikkailevat aikakoneella humoristisessa animaatiohulluttelussa.

Herra Peabody on Nobel-palkittu keksijä ja tiedemies, huima kokki ja urheilijamestari – varsinainen superlahjakkuus, joka sattuu olemaan myös koira… Kun ”renessanssibeagle” adoptoi pienen Sherman-pojan, joutuu nero elämänsä koetukseen. Vanhemmuus kun ei ole ollenkaan helppo nakki, ei ainakaan näin villin vesselin kohdalla.

DreamWorks-yhtiön uutuus Herra Peabody & Sherman (Mr. Peabody & Sherman, 2014) on lennokas ja ennen muuta hauska animaatio, joka ammentaa jenkkitelevisiossa vuosina 1959-1964 esitetystä Rocky & Bullwinkle Show’sta. Yksi suositun piirrossarjan toistuvista jaksoista oli Peabody’s Improbable History, jossa superfiksu koira matkaili adoptiopoikansa kanssa eri aikakausiin.

Sama aikakoneteema on keskeinen myös Rob Minkoffin (Stuart Little, Leijonakuningas) ohjaamassa kokoperheenelokuvassa, joka on virtaviivaistanut viidenkymmenen vuoden takaiset tv-lemmikit onnistuneeseen nykykuosiin. New Yorkissa asuvan Peabodyn ultramodernin luksuskodin salaisuuksiin kuuluu WABAC-aikakone, jonka kyydissä kaksikko vierailee mm. muinaisessa Egyptissä, vallankumouksen aikaisessa Ranskassa ja Troijan sodassa.

Kepeä kiertoajelu historiaan

Herra Peabody & Sherman on kepeä kiertoajelu historiallisiin käännekohtiin. Vakavasti otettavaksi historian oppitunniksi elokuvasta ei ole, mutta eipä sitä ole sellaiseksi tarkoitettukaan. Faktoja on ripoteltu varovaisesti humorististen tempausten väliin, ja painopiste pysyttelee kerronnan levottomassa vauhdikkuudessa.

Nuoremmat katsojat viihtyvät mukana varmasti, kunhan vain tempo tulee ensin tutuksi. Aikuisten suuntaan nyökätään henkilövitseillä (esim. Leonardo Da Vinci, Oidipus, Einstein, jopa Bill Clinton), jotka nostavat hymyn huulille. 

Alkuperäinen viisiminuuttinen tv-segmentti kestää puolitoistatuntisen lavennuksen yllättävän hyvin. Sympaattisen energisiin hahmoihin ei väsy, vaikka Craig Wrightin (Mullan alla) käsikirjoitus muuttuu loppua kohti harmittavan höttöiseksi.      

Siirappista sentimentaalisuutta

On todella vaikea ymmärtää, miksi tarinan kineettinen into on ollut pakko jähmettää siirappiseen sentimentaalisuuteen. Raskas perhe- ja adoptioteemalla herkistely on karkea huti, jota ei ole helppo antaa anteeksi. Hollywood-animaatiolle se on toki valitettavan tavanomaista mutta aina yhtä vaivaannuttavaa.     

3D täydentää elokuvan onnistuneen visuaalisuuden, joka onnistuu säilyttämään siteen hahmojen menneisyyteen. Animaattorit ansaitsevat hatunnoston isopäisten aikamatkailijoiden verrattomasta ilmeikkyydestä. Parhaimmillaan lopputulos on surrealistisen päätähuimaava, hyväntuulinen seikkailu kaikenikäisille.

Tiedot

Herra Peabody & Sherman

USA 2014

Ensi-ilta  7.3.2014

OHJAUS Rob Minkoff

KÄSIKIRJOITUS Craig Wright

TUOTANTO Tiffany Ward, Eric Ellengoben, Jason Clark

ÄÄNIROOLEISSA Jukka Rasila, Juhana Vaittinen, Jenna Hukkinen, Katja Aakkula, Juhani Rajalin, Jaana Pesonen

KESTO 91 min