Julkaistu: 26.03.2014

Adele Sauros

Kuva: Sonja Vainionpää
Nuori jazzmuusikko on pitänyt kevään ajan omaa klubiaan Sörnäisissä.

Adele Sauroksen komea nimi tuntuu melkein vaativan uraa taiteiden parissa. Sukunimi on perua Adelen isältä, Yrjänä Saurokselta, monipuoliselta taiteilijalta ja muusikolta.

”Voi olla, että isän kautta sain myös kipinän musiikkiin”, Adele Sauros kertoo.

Sauroksen kotona soi jazz, ja Adele pääsi mukaan myös keikoille – tai ”joutui”, kuten hän naurahtaa.

Seppo Kantosesta tykkäsin. Myös UMOn keikoista jäi positiivisia mielikuvia.”

Oman musiikillisen uransa Sauros aloitti kuitenkin klassisen pianon parissa ala-asteella. Hän kävi soittotunneilla, kunnes kahdeksannella luokalla päätti hakea Pop & Jazz konservatorioon ja pääsi sisään. 

”En tiedä, mistä edes keksin pyrkiä sinne, mutta siellä oli bändiopetusta, joka kolahti.”

Saksofonin varteen

Saksofoni on nykyään Sauroksen omin instrumentti. Siihen nuori nainen tarttui Sibelius-lukion toisella luokalla soitettuaan vuosia pianoa. Innoitus tuli parilta saksofonia soittaneelta kaverilta sekä radiokanava Groove FM:stä, jota Sauros kuunteli ja joka noihin aikoihin soitti enemmän myös jazzia.

”Vanhemmat eivät alkuun tukeneet ideaa. Sain kuitenkin saksofonia lainaksi konservatoriosta ja fonitunnit maksoin itse”, Sauros kertoo.

Pop & Jazz konservatorion opettajan Raimo Korhosen rohkaisemana Sauros vaihtoi vajaat neljä vuotta sitten saksofonin pääinstrumentikseen. Sillä tiellä hän on edelleen.

”Tavoitteena on voida tehdä tätä ammatikseen. Ja parasta olisi se, että saisi tehdä juuri omaa musiikkiaan. Vähän hankalalta tämä tietenkin Suomessa näyttää”, Adele Sauros kertoo haaveistaan.

Klubiemäntä

Yrittämisestä tulevaisuudenhaave tuskin jää kiinni. Musiikkiteatteri Kapsäkin yhteydessä olevassa ravintola Allotriassa on kevään aikana ollut jo kaksi Adele Sauroksen nimeä kantavaa klubia. Huhtikuussa vuorossa on kolmas, joka on samalla kevään viimeinen. Jokaisella kerralla esiintymässä on ollut yksi Sauroksen omista kokoonpanoista.

”Kapsäkissä olivat miettineet jazz-klubia lauantai-iltoihin. Alkuun niillä oli mielessä joku kovempi jazz-nimi sitä vetämään, mutta sitten kai ajattelivat kokeilla tuoreempaa. Kapsäkin jäsen Tommi Lindell mua taisi suositella ”, Sauros selittää.

Kevään viimeisellä Adele Sauros -klubilla soittaa saksofonistin sekä tämän kumppaneiden kontrabasisti Mikael Saastamoisen ja rumpali Erik Heikkisen muodostama Katu Kaiku. Se on Adele Sauros Quartetin ja Tea for Twon ohella yksi Sauroksen kokoonpanoista.

”Katu Kaiku syntyi viime kesänä, kun rumpali Heikkinen pyysi kadulle soittamaan. Alkuun soitettiin pihalla jazz-standardeja, mutta syksyn tullen siirryttiin sisätiloihin ja lähemmäksi freejazz-improvisaatiota”, Sauros kertoo bändin synnystä.

Adele Sauros -klubin vierailijoina on ollut nimekkäitä muusikoita. Katu Kaiun kanssa soittaa trumpetisti Verneri Pohjola.

Tiedot

Adele Sauros

12.4.2014 Adele Sauros -klubi

Allotria (Hämeentie 68)

Katu Kaiku feat. Verneri Pohjola

Liput 10 €