Julkaistu: 12.02.2014

Stereo 8000

Anssi 8000 ja Maria Stereo jatkavat yhteisellä nimellä ja riemukkaalla asenteella.

Sahalahtelaisen pariskunnan puoliskot tunnetaan arvostettuina kuvataiteilijoina. Leikkisästi populaarikulttuuriin viittaileva Anssi Kasitonni palkittiin taiteestaan vuoden 2011 Ars Fennicalla. Maria Stereo taas tunnetaan tyttökulttuuria hauskasti käsittelevistä teoksistaan.

Muusikkoina he ovat vähintään yhtä leikkisiä ja estottoman kotikutoisia kuin kuvataiteilijoina. Aiemmin soolona esiintynyt Anssi 8000 hakkaa jalallaan bassorumpua samalla kun laulaa ja soittaa kitaraa tai kaulallaan telineessä odottavaa huuliharppua. Maria Stereo vinguttaa urkuja ja laulaa. Räminää ja rokkia ei puutu. Totiselle poseeraukselle sen sijaan ei ole tilaa.

Hivenen siistimpää

Uusimmalla levyllä meno on aavistuksen toisenlainen. Kun duon esikoislevy, kuusi vuotta sitten julkaistu Duel alkoi pörisevällä ja lehmänkelloin ehostetulla autotallihelmellä I Feel Like Surfing, duon uutta nimeä Stereo 8000 kantava toinen levy starttaa intromaisella Mountainilla, jossa Anssi messuaa duon muodostaman kuoroäänen alla.

Pitkältä tauolta palaava kaksikko ei kuitenkaan ole siirtymässä taidemusiikin pariin, minkä todistaa heti seuraava kipale Best Case Scenario. Tenhoavin kitaranäppäilyin ja tyttömäisin pappappadada-taustalauluin varustettu kappale on hurmaava pala garagepoppia ja ehkä koko levyn huippukohta.

Vaikka instrumenteiltaan ja asenteeltaan Stereo 8000 on erittäin lähellä autotallirokkaavaa Duelia, soundillisesti ollaan aavistuksen puhtoisemmalla linjalla. Valtavirtaradion standardeihin bändin musiikkia ei kuitenkaan edelleenkään rutisteta. Pörinää ja kiljumista riittää.

Amerikasta Sahalahdelle

Stereo 8000 -levyn kannessa Maria ja Anssi seisovat hapsuliiveissä, mokkanahkapaidassa ja buutseissa. Taustalla metsänrajassa makaa kuollut hirvi. Marialla on ase olallaan. Amerikkalaistyyli yhdistyy kuvassa sahalahtelaiseen tee se itse -meininkiin, ja kaksikko näyttää kovanaamaisilta countrytähdiltä.

Poseeraamisesta ei kuitenkaan ole kyse edes kuvassa. Anssi katsoo jonnekin taaksepäin ja Maria maahan. Levynkansi kertoo bändistä, joka on hurmaava yhdistelmä omaehtoista tinkimättömyyttä ja perinnetietoista rokkaamista.  

Levyn musiikillinen kokonaisuus kattaa kaksitoista kappaletta, mutta jää alle puolen tunnin. Tasaisen laadukkaan rokkikaahauksen väliin mahtuu kuitenkin myös rauhallisempia kipaleita, kuten Shoe Shine Boy ja Weak Spots.   

Levyn virallinen julkaisupäivä on 21. helmikuuta, mutta sitä saanee jo 15. päivä Loosesta, jossa Stereo 8000 soittaa keikan.

Tiedot

Stereo 8000

Stereo 8000: Stereo 8000 (Bone Voyage, 2014)

15.2. Loose (Annankatu 21)

Stereo 8000

w. Penniless

17.4. Le Bonk (Yrjönkatu 24)

Stereo 8000