Julkaistu: 06.02.2014

Punainen Helmi

Stacey Sacks pureutuu Zimbabwen poliittisiin epäkohtiin sooloesityksessään I Shit Diamonds.
Perinteinen punainen nenä vaihtuu helmeksi naisklovnien festivaalilla.

Perinteisessä sirkuksessa klovni on ehkä ollut mies, mutta naiset ovat valtaamassa tämän ketteryyttä ja kehonhallintaa vaativan lajin. Naisklovni on klovnitar, joka taitaa sanattoman taiteensa erilaiset versiot.

Punainen Helmi -festivaalilla nähdään kuusi klovnitarta herättämässä ajatuksia ihmisyydestä ja inhimillisyydestä, välillä persoonallisuuksien mustalla puolella käyden.

Ruotsissa asuva zimbabwelaissyntyinen Stacey Sacks pureutuu synnyinmaansa poliittisiin epäkohtiin sooloesityksessään I Shit Diamonds. Maan nimeksi on muuttunut Congolababwe, mutta elämän epäkohdat löytyvät todellisesta maailmasta. Zimbabwessa sijaitsevien Marangen timanttilouhosten arvellaan olevan maailman tärkeimpien timanttilöydösten joukossa. Niinpä klovnittaren jätöksetkin ovat kimaltelevia ihanuuksia, mutta eri asia on, kenen taskuihin jalokivet päätyvät.

Toinen ulkomaalainen vieras on itävaltalainen Anna de Lirium, oikealta nimeltään Tanja Simma. Yksi maailman kolmesta naisklovnifestivaaleista järjestetään Wienissä, ja festivaalin vaikutus näkyy kovatasoisena klovnittarien joukkona. Anna de Lirium on ehtinyt ensimmäisenä klovnittarena esiintymään maailmankuulussa Cirque de Soleil -ryhmässä - nyt on vuorossa Suomen valloitus. Esitys on nimeltään Substitute. Se esittelee kaikkien alojen tuurajan, joka epätoivoisesti koettaa löytää itselleen sopivaa ammattia.

Pepa Plana on festivaalin kolmas ulkomaalainen vieras. Kokenut barcelonalainen kuuluu maailman ehdottomiin huippuihin ja naisklovnerian edistäjiin. Aikaisemmin hän järjesti naisklovnifestivaaliakin Andorran pikkuvaltiossa, mutta esiintyminen vie naista ympäri maailmaa, ja festivaali on tällä haavaa kuopattu. Pepa Planan Penèlope nähdään Espoon kulttuurikeskuksessa kolmena iltana.

Taina Mäki-Ison haMEmo nähdään nyt ensimmäistä kertaa teatterinäyttämöllä. Hoitolaitoksissa ja päiväkodeissa kellottuvaan hameeseen pyörähtävä roolihenkilö Tapikka on jo pitkään ollut tuttu vieras. Mäki-Ison haMEmo on festivaalin ainoa kaikenikäisille sopiva esitys, ja esiintyjä toivookin pieniä katsojia ja jo ikää kerryttäneitä silmäpareja samaan esitykseen.

Laura Rämän Muistotilaisuus käsittelee vakavaa ja surullistakin aihetta. Vaikka kyseessä on synkkä tilaisuus, löytää Rämä myös inhimillisen positiivisuuden ja hyväntahtoisen hymyn.

Kuudentena klovnina Hurjaruuthin Talvisirkuksesta ja tonttukoulusta tuttu Hanna Terävä tuo nyt Maija-hahmonsa ilahduttamaan festivaaliyleisöä.

Tiedot

Naisklovnifestivaali Punainen Helmi

12.-15.2.2014

Esityspaikat: Hurjaruuthin näyttämö, Tallberginkatu 1 A, 2. kerros sekä Espoon kulttuurikeskuksen Louhisali, Kulttuuriaukio 2

Ohjelmisto ja aikataulut