Julkaistu: 26.02.2014

Jussi & The Boys

Kuva: Henrik Schütt
Legendaarinen rockbändi täyttää 50 vuotta.

Jussi Raittinen oli 20-vuotias, kun perusti vuonna 1964 veljensä Eeron kanssa rockyhtyeen The Boys. Molemmat olivat ehtineet teini-iästä asti soitella useissa kokoonpanoissa, mutta The Boysista tuli pysyvämpi osa miesten elämää ja samalla suomalaista rockhistoriaa. Tänä keväänä bändi juhlii 50-vuotista taivaltaan.

Kun Raittinen kertaa puhelimessa bändin pitkää uraa, haastattelijaa hengästyttää. Puhe vilisee nimiä ja vuosilukuja, keikkapaikkoja ja kokoonpanoja. Viiden vuosikymmenen aikana The Boys -yhtyeessä on soittanut kymmeniä tunnettuja muusikkoja Pekka Pohjolasta Ronnie Österbergiin, Matti Oilingiin ja Pekka Tammilehtoon, joka myös Topi Sorsakoskena tunnetaan. Raittinen ei kuitenkaan osaa nimetä yhtä kokoonpanoa yli muiden.

”Silloin 60-luvulla oli luonnollista, että kokoonpano meni jatkuvasti uusiksi. Ei siinä ollut mitään ihmeellistä. Jokaisella kokoonpanolla on ollut omat kovat juttunsa. Isoimmillaan meitä on ollut seitsemän tyyppiä, puhaltajat ja kaikki.”

Juhlavuosi

Nykyinen Jussi & The Boys on ollut koossa vuodesta 2000 saakka. Raittisen lisäksi siihen kuuluvat kitaristit Eero Lupari ja Jari Metsberg sekä rumpali Rudy Ryynänen. Juhlakeikoille Kulttuuritalolle (16.3.) sekä Savoy-teatteriin (5.4.) kokoonpanoon liittyy väliaikaisesti The Boysin perustajajäsen ja Raittisen veli Eero sekä bändissä 80-luvulla mukana ollut Hillel Tokazier ja basisti Lasse Sirkko.

Juhlavuoden kunniaksi The Boysilta tulee ulos myös uusi levy Kerran vielä, pojat!. Se julkaistaan maaliskuussa samoihin aikoihin kuin Jussi Raittisen muistelmien toinen osa Vanha rokkistara, joka kattaa miehen uran siitä mihin edellinen osa Muistan vielä vuonna 56 (2003) jäi, eli vuodesta 1977 tähän päivään. Kun mukaan lasketaan vielä tulevat keikat, kevät näyttää melko kiireiseltä.

”Viime vuonna tehtiin reilut 20 keikkaa, mutta tänä vuonna niitä tulee enemmän. Juhlakeikoilla soitetaan sekä uutta että vanhaa, tietysti myös ne hitit.”

Koulut on käyty

Kevään keikkoihin kuuluu myös yksi lastenkonsertti Tavastialla. The Boys onkin vetänyt vuosikymmenien ajan kouluissa rockkeikkoja sekä myös rockhistorian oppitunteja. Bändin uraan mahtuu myös ruotsinlaiva-rupeamia, firmojen pirskeitä, tanssilavakeikkoja sekä tietenkin lukuisa määrä klubeja.

50 vuoden aikana paljon on ehtinyt muuttua.

”Oikeastaan kaikki”, Raittinen kuittaa mutta jatkaa: ”Perusasiat eli itse musiikki ja kontakti yleisöön on kuitenkin pysyneet samana. Jos musiikki on hyvää ja esiintyjä seisoo sen takana, niin keikka on edelleen hyvä.”

Jussi Raittiselle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 2004. Syksyllä mies täytti 70 vuotta. Milloin on aika jäädä eläkkeelle?

”Vaimo päättää sen, miten kauan mut voi laskea keikalle. Ainakin vielä tähän asti tekstit ovat pysyneet päässä. Saa nähdä, miten käy näiden uudempien biisien kanssa”, Raittinen nauraa.

Tiedot

Jussi & The Boys

14.3. Storyville (Museokatu 8)
30.3. Tavastian lastenkonsertti (Urho Kekkosen katu 4–6)
10.4. Storyville (Museokatu 8)

Eero ja Jussi & The Boys
16.3. Kulttuuritalo (Sturenkatu 4)
5.4. Savoy-teatteri (Kasarmikatu 46–48)

Jussi & The Boys: Kerran vielä, pojat! (Ding Dong Song ja Turenki Records 2014)