Julkaistu: 12.02.2014

Esko Männikkö

Esko Männikkö, Nimetön, sarjasta Harmony Sisters, 2007
Valokuvaaja Esko Männikön teokset ovat Suomessa harvoin nähtyä herkkua.

Esko Männikön (s. 1959) näyttelyä on odotettu Suomeen jo pitkään.Tämä itseoppinut valokuvaaja on jo kauan ollut arvostettu ja palkittu tekijä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Männikön teoksia ja näyttelyitä on nähty erittäin harvoin Suomessa.

Syrjäseuduilta maailman metropoleihin

Tammikuussa auennut näyttely on siis harvinaista herkkua, ja tuskinpa Männikön teoksia ihan vähään aikaan tullaan näkemäänkään. Taidehallin näyttelylle on näin ollen kasaantunut myös aikamoisia paineita.

Männikön maine valokuvaajana on kantanut myös mukanaan tiettyä taakkaa. Hänen yhteydessään muistetaan aina mainita 1990-luvun alun kuvat Pohjois-Suomen syrjäseutujen asukkaista. Ne nostivat hänet aikoinaan laajempaan tietoisuuteen.

Männikön julkisuuskuvassa yhdistyvätkin hänen elämänsä ”erakkona” pohjoisessa ja ura kansainvälisellä taidefoorumilla maailman metropoleissa.

Kuva keskellä kontekstia

Männikön tavaramerkiksi on muodostunut hänen teoksissaan käyttämänsä kehykset. Ne ovat kaikissa joko vanhoja tai itse tehtyjä taulunkehyksiä. Tämä elementti tuo kuviin samaan aikaan vahvuutta ja painoa. Mutta se myös etäännyttää valokuvan vahvemmin taideteokseksi; ulos valokuvan näennäisobjektiivisesta maailmasta sisään taideobjektien subjektiiviseen maailmaan.

Männikkö ripustaa myös teoksensa useimmiten vieri viereen, niin että kokonaisuuksista muodostuu oikeastaan kuin yksi laaja iso teos. Visuaalinen vaikutus saattaa olla lähes tyrmäävä. Männikön kuvista muodostuukin kuvakertomuksia ilman narratiivista tarinaa, sukelluksia omituiseen maailmaan, jossa kaikki on jollain tapaa tuttua, mutta kuitenkin perin outoa.

Tätä vahvistaa vielä Männikön tapa sekoittaa täysin eri aikoina kuvatut teokset. Yhdellä ja samalla seinällä ovat iloisessa sekamelskassa eri vuosikymmeninä kuvattujen sarjojen yksittäisiä teoksia. Tästä ripustustavasta on Taidehallin näyttelyssä vain muutama poikkeus.

Yksin ja erillään

Männikön erilaiset aihepiirit sisältävät osittaisesta erilaisuudestaan huolimatta  samankaltaisia yleistunnelmia. Yksinäisyys, autius, yksinäinen henkilöhahmo, tavallisuus joka lähentelee erikoisuutta, antropomorfisesti inhimillistäen kuvatut eläinyksilöt. Näistä kaikista sekoitettuna muodostuu jännitteinen kudelma, jonka ääreen kuitenkin rauhoittuu.

Taidehallin näyttely vastaa hyvin sille asetettuihin odotuksiin. Näemme kattavan ja näyttävän kokonaisuuden hyvin omaperäisen taiteilijan tuotantoa. Näyttelyn yhteydessä on julkaistu myös näyttävä kirja Esko Männikön tuotannosta.

Tiedot

Esko Männikkö

Time Flies

Taidehalli

18.1. - 2.3.2014

Nervanderinkatu 3, p. 4542 060

ti, to, pe 11-18, ke 11-20, la-su 12-17

10 / 7 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi