Julkaistu: 26.02.2014

Ars Fennica

Paratiisin vartija, 2013. Kirjailtu kangasveistos. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen
Ars Fennica -taidepalkintoa tavoittelee jälleen mielenkiintoinen joukko taiteilijoita.

Kiasmassa on jälleen esillä vuotuinen Ars Fennica -ehdokkaiden näyttely. 40 000 euron suuruinen taidepalkinto jaetaan nyt 21. kertaa ja siitä kisaavat IC-98 (Patrik Söderlund ja Visa Suonpää), Riitta Ikonen, taiteilijapari Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, Leena Nio ja Pauliina Turakka Purhonen.

Ars Fennica on tärkeä taidepalkinto. Sen taustalla on Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö, ja se kuuluu palkintosummaltaan suurimpiin suomalaisessa mittakaavassa.  Palkintolautakunta on yleensä onnistunut nimeämään tasokkaan ehdokasjoukon. Lautakunta kutsuu myös vuosittain kansainvälisen taideasiantuntijan, joka valitsee voittajan.

Ars Fennican ehdokkaat tulevat useimmiten Suomesta, mutta myös Pohjoismaista, Baltiasta ja Pietarista. Viime vuonna palkinnon voitti tanskalainen Jeppe Hein, jonka näyttely nähtiin Amos Andersonin taidemuseossa viime syksynä.

Tänä vuonna kaikki ehdokkaat Saksassa syntynyttä Oliver Kochta-Kalleista lukuun ottamatta ovat suomalaisia. He edustavat nuorehkoa, jo mainetta niittänyttä taiteilijapolvea.

Visuaalisesti haastavaa

Itselleni yllätys ehdokkaiden joukossa on Riitta Ikonen, jonka valokuvissa ikäihmiset on ”puettu” ja kuvattu ”osaksi” luontoa. Vaikka ymmärränkin Ikosen taiteilijantyön lähtökohtana olevan sosiologisen ja paikallisen vireen, en saa kuviin otetta visuaalisina taideteoksina. Ne ovat aina jättäneet minut kylmäksi ja näyttäytyvät minulle liian teennäisinä ja epäkiinnostavina kuvina.

Kannanottoja kuvaan ja esittävyyteen

Leena Nio on taitava maalari. Hänen suurikokoiset selkeät teoksensa ottavat nykymaalauksen tuttuun tapaan kantaa itse kuvaan ja esittävyyteen. Mitä maalaus esittää ja millä keinoin se sen tekee?

Myös maalauksen oma materiaalisuus on korostetusti otettu osaksi teoksen ilmaisua.

Mielenterveyspotilaiden muistoja

Ihmisen kokemuksesta omasta itsestään ja ympäristöstään on vahvasti kyse Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen elokuvassa People in White (2011), jossa mielenterveyspotilaat kertovat muistoistaan ja näyttelevät tilanteita terapiastaan. Taiteilijaparin teokset ovat usein vahvasti yhteisöllisiä ja kokemuksellisia, antaen erilaisia näkökulmia arkiseen elämään.

Hitaasti virtaavat animaatiot

Toinen taiteilijapari ehdokkaissa on IC-98 ryhmän Patrick Söderlund ja Visa Suonpää. Heidän teoksissaan aika piirtyy usein keskeisenä elementtinä, ulottuen niin menneeseen kuin tulevaankin. Huikean kaunis ja taidokas piirustustaito yhdistyy hitaasti virtaaviin animaatioihin, joissa luonto nähdään mystisenä, kulttuurisena tai lähes apokalyptisena visiona.

Ihmisen paikka kulttuurimaisemassa

Oma suosikkini on Pauliina Turakka Purhonen. En voi sille mitään, että hänen tekstiiliteoksensa saavat minut kerta toisensa jälkeen hyvälle tuulelle. Siitäkin huolimatta, että niiden hahmot vievät usein taidehistorian ja ihmisyyden kerroksiin, jotka eivät ole niitä yksinkertaisimpia ja keveimpiä. Nytkin hänen esillä oleva kokonaisuutensa luo huikean näyttämön, jonka taustalla siintää Marskin patsas ja keväinen Helsinki.

Kun ajattelee kaikkia viittä ehdokasta, eräs yhdistävä juonne löytyy kenties luonnosta ja kulttuurista. Kaikki ehdokkaat käsittelevät visuaalisesti hyvinkin eri tavoin ja välinein kohdettaan, joka kuitenkin tuntuu olevan sama; ihmisen paikka ”kulttuurimaisemassa”, osana luontoa ja osana yhteiskuntaa.

 

Tiedot

Ars Fennica

7.2. – 20.4.2014

Kiasma, 2. krs

Mannerheiminaukio 2

p. 173 36501

ke-pe 10-20.30, la 10-18, su ja ti 10-17
Liput: 10 / 8 €,  alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Vapaa pääsy kuukauden 1. pe klo 17-20.30