Julkaistu: 08.01.2014

Taiteilija kuvassa

Sam Vanni: Tove Janssonin muotokuva, 1940 Kuva: Kari Siltala / AA
Muotokuva taipuu moneksi.

Amos Andersonin taidemuseon toisessa kerroksessa on avattu pieni ja intiimi näyttely. Taiteilija kuvassa -kokonaisuus esittelee reilut viitisenkymmentä taiteilijamuotokuvaa museon kokoelmista.

Teokset ovat enimmäkseen taiteilijoiden omakuvia, mutta mukana on myös muotokuvia taiteilijatovereista ja ystävistä.

Kokonaisuutta ei ole asetettu kronologiseen tai teeman mukaiseen järjestykseen. Niinpä iloisesti keskenään viihtyvät niin Åke Mattas ja Henri Wuorila-Stenberg kuin Felix Nylund ja Olli Lyytikäinen.

Näyttely tarjoaakin enemmän yksittäisistä teoksista rakentuvia tunnelmia kuin laajempaa katsausta tai erittelyä omakuvien historiasta tai tematiikasta.

Haikeutta ja huumoria

Pysähdyin tällä kertaa muun muassa Sulho Sipilän omakuvien eteen. Niistä ensimmäisessä nuorehko taiteilija on kuvannut itsensä porvarillisesti sisustetussa kotimiljöössä joulukuusen ja harpun kera. Toisessa jo iäkkäämpi taiteilija katsoo pipo päässä, hieman surullisilla silmillään suoraan katsojaan. Niin erilaisia kuin teokset ovatkin, niissä on haikea ulkopuolisuuden tunnelma.

Felix Nylundin piirustukset kirvoittivat hymynkareen huulille. Luonnosmaiset omakuvalliset teokset muodostavat hauskan ja ilmeikkään kokonaisuuden, jossa näkyy hyvin, miten taiteilija on havainnoinut itseään erilaisissa tilanteissa.

Tuokiokuvia

Minua kosketti myös Ina Collianderin herkkä omakuva, puupiirros vuodelta 1943, jossa taiteilijatar istuu keittiön pöydän ääressä. Mainita täytyy tietysti myös Sam Vannin muotokuva taiteilijaystävästään Tove Janssonista.

Synkemmästä päästä löytyvät Sigrid Schaumannin vanhuuden omakuva sekä Henri Wuorila-Stenbergin Omakuva sairaana. Olli Lyytikäinen yhdistää puolestaan huumorin ja tragedian teoksessaan Pakeneva Hamlet.

Tiedot

Taiteilija kuvassa

10.10.2013–3.2.2014

Amos Andersonin taidemuseo (Yrjönkatu 27)

Avoinna ma, to,pe 10-18, ke 10-20, la-su 11-17. Tiistaina suljettu.

Liput: aikuiset 10 €, eläkeläiset 8 €, opiskelijat 2 €, alle 18v. ilmaiseksi

Samaan aikaan: Ars Fennica 2013: Jeppe Hein - There are No Ordinary Moments 13.1. asti, Appelsiinitytön maalari August Uotila (1858-1886) 13.1. asti, Metsäretki 10.3. asti.

www.amosanderson.fi