Julkaistu: 29.01.2014

Sivuaskel 2014

Aster Henderieckx teoksessa GIRLS. Kuva: Amaury Avermaete
Sukupolvien ja taiteilijuuden rajankäyntiä Sivuaskel-festivaalilla Kaapelitehtaalla.

Tämänvuotisella Sivuaskel-festivaalilla tarkastellaan sukupolvien vuoropuhelua. Näyttämöllä nähdään monenikäisiä esiintyjiä, niin ammattilaisia kuin harrastajiakin. Iästä, taiteesta ja ammattilaisuudesta pääsee myös keskustelemaan Kuka saa tanssia -keskustelussa Pannuhallissa. Lisäksi Pina Bauschin dramaturgina vuosia työskennellyt koreografi Raimund Hoghe avaa taiteellista ajatteluaan yleisötapaamisessa.

- Kaikki festivaalin teokset liittyvät keskusteluun sukupolvista. Teosten sisällä tapahtuu vuorovaikutusta, mutta teokset myös keskustelevat keskenään, toteaa festivaalin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti.

Koululaisista kahdeksankymppisiin

Esiintyjien ikäjakauma on poikkeuksellisen laaja, nuorimmat ovat juuri toisella kymmenellään, vanhimmat lähemmäs 80.

- Eri-ikäisten kohtaamisessa on jotain kutkuttavaa. Tällä kertaa kannattaa katsoa kaikki kuusi teosta.

Belgialaiskoreografi Ugo Dehaes tuo Pannuhalliin teoksensa GIRLS, jossa tanssii kahdeksan 10-14-vuotiasta tyttöä. Alun perin nykytanssikoreografian esitti kahdeksan kokenutta naistanssijaa, joista vanhimmat olivat 50 vuotta täyttäneitä.

Tuolloin teoksen nimi oli WOMEN

- Tyttöjen versiossa on paljon tyttöjen välistä ystävyyttä, toki myös katseen alla olemista, koon ja ulkonäön pohdintaa. Silti teos on voimaannuttava, siinä on särmää, ei vain söpöilyä, hehkuttaa Kuorelahti.

Tytöt ovat tavallisia lapsia, eivät ammattikoulutuksessa olevia nuoria tanssijoita. Viime vuonna valmistunut esitys on kiertänyt paljon, mutta pian Helsingin esityksen jälkeen kiertue loppuu, sillä tyttöjen täytyy jälleen keskittyä koulunkäyntiin.

Tytöt tulevat Belgian Gentistä, ja ovat harjoitelleet siellä sijaitsevassa CAMPO-taidekeskuksessa, jossa on pitkät perinteet yhteistyöstä taiteilijoiden ja eri-ikäisten harrastelijoiden kesken. Kunnianhimoisia taideteoksia valmistavat ohjaajat, koreografit, sekä esitys- ja kuvataiteen taiteilijat yhdessä harrastajien kanssa.

Myös koreografi Jan Martensin ja näyttelijä Peter Seynaeven yhteistyöstä syntynyt Victor on valmistunut samassa taidekeskuksessa. Teoksen esiintyjänä ammattitanssija Steven Michelin rinnalla nähdään 13-vuotias Viktor Caudron.

Harri Kuorelahti lupaa teoksen herättävän kysymyksiä katsojan sisimmässä.

- Esitys on fyysinen mittelö nuorukaisen ja aikuisen miehen kesken. Muotokuvat muodostuvat molemmista henkilöistä.

Isän ja pojan suhteesta

Saksalainen Martin Nachbar tuo Suomeen kaksi teostaan. Soolo Urheben Aufheben eli englanniksi Archive of the body on humoristinen luento, jossa Nachbar pohtii, kuka on vaikuttanut kehenkin saksalaisessa tanssitaiteessa. Luentonsa hän esittää englanniksi. Repeater-teokseen hän taas on ottanut mukaansa eläkeikäisen isänsä. Vastikään itse isäksi tullut Nachbar valottaa suhdetta isäänsä ja tuo esiin isän ja pojan yhdessäolon muotoja. Kun Nachbar oli pieni, hän pilkkoi puita isänsä kanssa, isänsä apuna. Nyt isä on mukana pojan taiteessa, toisenlaisessa fyysisyydessä.

Kaksi eri-ikäistä miestä nähdään myös Raimund Hoghen teoksessa Pas de deux, jossa näyttämön koreografin kanssa jakaa nuori ammattitanssija Takashi Ueno

Hoghe tuo näyttämölle oman ikääntyneen kehonsa ja sen vastakohdaksi nuoren ja kauniin miehen. Hoghe osoittaa kaikenlaisten vartaloiden sopivan teatterin näyttämölle.

Kuorelahti on erityisen tyytyväinen Hoghen vierailusta, esiintymisestä ja yleisökeskustelusta.

- Keski-Euroopassa teokset kiertävät ja ihmiset näkevät ja kokevat enemmän erilaisia teoksia, kuin me täällä Suomessa. Meille jää helposti mustia aukkoja tietouteemme, koska kaikki eivät ehdi tai pysty käymään täällä. Siksi olen tyytyväinen voidessani esitellä Hoghen kaltaisen tärkeän eurooppalaisen tekijän Sivuaskel-festivaalilla.

Festivaalin päättää viime syksynä Zodiakissa ensi-illan saanut Elina Pirisen Personal Symphonic moment. Teoksen Kuorelahti sanoo edustavan suomalaisen tanssikentän viimeisintä virtaa, ekspressionistista anarkiaa, jota esittää kolme nuorta naista.

Tiedot

Sivuaskel

Kaapelitehtaalla 4.-9.2.2014

Ohjelma:

www.zodiak.fi/sivuaskel