Julkaistu: 14.01.2014

Seksihullut

Kuva: Emma Suominen
Punkbändin toinen kokopitkä jatkaa ruokottoman arjen ja absurdin taltiointia.

Voisi väittää, että helsinkiläis-turkulaisen Seksihullut-yhtyeen toinen levy Seksihullujen armoilla vetoaa kuulijoiden alimpaan yhteiseen nimittäjään. Laulujen aiheina ovat muun muassa seksi, raha ja päihteet. Seksi tosin ilmenee väljähtyneiden stripparien muodossa, raha rahattomuutena ja päihteet muun muassa puolimyyttisenä kaljaviininä.

Historiansa aikana muutoksia kokenut kokoonpano pistettiin pystyyn vuonna 2007. Bändin kantava voima on kitaristi-laulaja Jyrki Nissinen, joka levittää nyrjähtänyttä maailmankuvaansa myös sarjakuvin.

Levyllä vähintään yhtä kuuluva ja Seksihullujen ominaissoundia määrittävä on kuitenkin laulaja Sirpan ääni, joka yltää hardcorepunkin huutolaulusta matalaan blueskerrontaan, menettämättä kuitenkaan raakaa omaleimaisuuttaan. Tulkinta toimii entistä paremmin myös levyllä.

Bändin nimeä kantanut esikoispitkä ilmestyi 2011. Lisäksi Seksihullut on julkaissut seiskatuumaisia ja kasetin.

Tragikomediaa

Seksihullujen armoilla -levyn sanoitukset osuvat tenhoavasti koomisen ja traagisen leikkauspisteeseen. Mukana on yhtäältä lauluja arjesta – biisi asentamatta jääneestä digiboksista on sekä koskettava että hupaisa – ja toisaalta absurdeja tuokiokuvia muun muassa konkurssiin menneestä ilotalosta ja juntti-Casinosta.

Biisejä levylle mahtuu 18 kappaletta, mistä huolimatta sen kokonaismitta jää alle puolen tunnin. Niin kipaleiden kuin kokonaisuudenkin pituus on kuulijaystävällinen. Ruokottomia tarinoita ja arvaamatonta punkräimettä saa sopivan rautaisannoksen ilman, että meno ehtii puuduttaa.

Seksihullut soittaa tammikuun ratoksi Loosessa osana Hectorockin ohjelmistoa. Ennen bändejä, jo kello 19.00 samassa paikassa esitetään Anssi Mänttärin salanimellä tekemä elokuva Toto (1982). Läpi dokailun, ravien, ihmissuhdeankeuden ja jatkojen kulkeva Toto edustaa samaa Suomi-kuvaa kuin Seksihullut.

Molempien kohdalla herää tunne siitä, että jossain odottaisi tasainen ja keskiluokkainen elämä, mutta sitä ennen otetaan yhdet. Ja sitten ne seuraavat. Pian jo eksytään japanilaisten liikemiesten hotellihuoneeseen tai nähdään delirium-unia treenikämpän saastaisella lattialla.

Tiedot

Seksihullut

Seksihullut: Seksihullujen armoilla (Airiston punk-levyt, 2013)

25.1. Loose (Annankatu 21)

Seksihullut
Napakymppi
Räjäyttäjät
Finntengs Sound System

Liput 10/12€