Julkaistu: 22.01.2014

Marja Pirilä

Camera obscura / Sara, Tampere, 2013 Kuva: Galleria Heino
Marja Pirilän kuvat piirtyvät huoneiden seinille.

Marja Pirilä (s. 1957) työskentelee camera obscura -menetelmällä. Hän on jo pidempään kuvannut ihmisiä huoneissaan, joiden ikkunat hän on peittänyt jättäen vain pienen aukon, josta valo pääsee huoneeseen. Näin syntyvä neulanreikäkamera eli camera obscura heijastaa ikkunan ulkopuolisen maailman ylösalaisin huoneen seinille.

Galleria Heinon näyttely on kaksiosainen. Ensimmäisessä huoneessa on Pirilän pitkään kuvaaman Sisätila/ulkotila -sarjan kuvia vuosilta 2007 ja 2013. Esillä olevissa kuvissa kaikki huoneet ovat lasten huoneita. Toisessa huoneessa on Milavida ja Milavida/Nottbeck -sarjojen kuvia, joissa Pirilä sukeltaa vuonna 1898 valmistuneen, Tampereen lähellä sijaitsevan palatsin sisätilaan ja historiaan.

Hyvää energiaa

Pirilällä on hieno taito vangita kuviinsa sykähdyttävä tunnelma. Lisäksi molemmat sarjat ovat yksinkertaisesti äärimmäisen kauniita. Sisätila/ulkotila -sarjan kuvat ovat kuin henkäys kukkaan puhkeavasta keväästä. Gallerian ovesta sisään astuessa ei voi kuin tulla hyvälle tuulelle. Värien ja lasten maailma antaa sellaista hyvää energiaa, että suupielet kääntyvät väistämättä hymyyn.

Milavida-sarja hohtaa puolestaan mystistä sinisen, harmaan ja valkoisen kajoa palatsin tyhjissä huoneissa. Ympäröivän maiseman heijastuminen huoneiden seinille herättää rakennuksen henkiin ja sijoittaa sen unenomaiseen menneisyyden maailmaan. Milavida/Nottbeck -sarjan vanhat perhekuvat antavat kasvot palatsin erikoiselle historialle.

Sarjat sopivat mainiosti samaan näyttelyyn, vaikka ne ovatkin sisällöllisesti aivan eri aiheisia. Yhdistäviä tekijöitä ovat camera obscura -menetelmän lisäksi tunnelma ja kiehtovuus. Näyttelyn kuviin voisi kietoutua talven pakkasissa odottamaan kevään lämpöä!

Tiedot

Marja Pirilä

Teoksia

4.1. – 2.2.2014

Galleria Heino (Uudenmaankatu 16-20)

Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-16

Vapaa pääsy

www.galleriaheino.fi