Julkaistu: 07.01.2014

Kat Baloun

Teksasilaissyntyisellä huuliharppubluesin taitajalla on lämmin suhde Suomeen.

Kat Baloun lauloi nuorena pianistiäitinsä johtamassa kirkkokuorossa. Hän opiskeli pianon ja viulun alkeet alle 10-vuotiaana. Rock ja blues tuntuivat kuitenkin aina läheisiltä.

- Ajatus bluesin tai rockin soittamisesta pianolla ei kuitenkaan tuntunut mukavalta. Huuliharppu taas oli kevyt ja helppo opetella, Baloun kertoo ja jatkaa:
- Aloin soittaa harppua 13-vuotiaana, koska useimmat pojat soittivat tuohon aikaan autotallirokkia, ja minä halusin tavata poikia.

Poikien lisäksi vetovoimaa oli itse musiikilla. Baloun kertoo vaikuttuneensa teininä vuonna 1969 muun muassa John Mayallista and Taj Mahalista.

- Jimi Hendrix ja Janis Joplin olivat tietenkin myös isoja siihen aikaan. Canned Heatilta ja John Lee Hookerilta tuli materiaalia ja brittien bluesaalto iski samoihin aikoihin.

Suomen-kontakteja

Viime vuoden lopulla Kat Baloun julkaisi viimeisimmän levynsä, yhdessä Tomi Leino Trion kanssa tehdyn She’s Got It. Baloun laulaa ja soittaa harppua levyn kahdellatoista raidalla.

- Kaksi kappaleista on omaa tekoani. Loput ovat suosikkeja, joita olen soittanut vuosia. Sven Zetterbergin kappaleen Ain’t No Hurry To Go Home kuulin matkalla keikalle. Se kosketti minua kovasti. Valitsemieni kappaleiden on tunnuttava minusta henkilökohtaisilta, se on tärkeää. Tosin Tomi Leino ja basisti Jaska Prepula valitsivat kappaleen Somewhere Down The Line, ja sekin tuntui hyvältä.

Levy nauhoitettiin Leinon studiolla Karkkilassa. Ensimmäisen kerran Baloun ja Leino tekivät yhteistyötä vuonna 2010. Suomessa Baloun oli kuitenkin käynyt jo 25 vuotta aiemmin.

- Valmistuttuani vuonna 1985 työskentelin kolme kuukautta Finlaysonilla Tampereella. Minulla ei ollut aavistustakaan, että palaisin tänne myöhemmin. Oli hienoa nähdä Tampere uudelleen, vaikka samalla oli pettymys siitä, että tehdas oli suljettu.

Matkalla

Kat Baloun vastaa kysymyksiin nykyisestä kotikaupungistaan Berliinistä. Liikkuvainen artisti syntyi Teksasissa, kasvoi Ohiossa ja muutti nuorena San Franciscoon ennen päätymistään Berliiniin.

Lapsuuden kotikaupunkinsa mukana Baloun oli jättänyt myös soittamisen. Vasta yliopistosta valmistuttuaan ja pörssimeklarin avustajana toimiessaan hän tarttui harppuun uudelleen.

- Tarvitsin silloin purkutien stressille. Siihen aikaan tapasin myös paljon muusikkoja, muun muassa Elmer Lee Thomasin, jolla oli akustinen deltablues-bändi. Liityin ryhmään aluksi huuliharpistina ja sittemmin minut taivuteltiin myös laulamaan.

Sillä tiellä Baloun on edelleen. Musiikki tuo hänet tammikuun puolivälissä jälleen Suomeen. Artisti kiertää pääkaupunkiseutua yhdessä Tomi Leino Trion kanssa levyään juhlistamassa.

Balounilla on jo mielipide suomalaisesta blues-yleisöstä.

- Rakastan heitä. He todella nauttivat musiikista, arvostavat sitä ja lähettävät hyviä viboja.

Tiedot

Kat Baloun & Tomi Leino Trio

Kat Baloun & Tomi Leino Trio: She's Got It (2013)

Kat Baloun & Tomi Leino Trio

15.1. Malmitalo (Ala-Malmintori 1)

16.1. Gallows Bird (Merituulentie 30, Espoo)

17.1. Storyville (Museokatu 8)

18.1. Juttutupa (Säästöpankinranta 6)