Julkaistu: 29.01.2014

Juoksuhaudantie

Kuva: Jouko Siro
Kari Hotakaisen menestysteos hulvattomana versiona Avoimissa Ovissa.

Kari Hotakainen voitti Finlandia-palkinnon 2002 tragikoomisella romaanillaan, jossa seurattiin suomalaismiehen absurdeja vaiheita. Erotilanteeseen joutunut Matti Virtanen halusi perheensä takaisin ja yritti pakkomielteisesti hankkia perheelleen omaa taloa.

Juoksuhaudantie vetoaa tunnistettavuudellaan. Siitä on tehty elokuva ja näyttämösovituksiakin. Red nose club & Quo vadis -ryhmä ovat pistäneet tuulemaan Teatteri Avoimissa Ovissa ja nyt Juoksuhaudantiestä nähdään aivan uudenlainen, riemastuttava päivitys: klovneriaversio!

Klovneriaa ja improvisointia 

Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen tempaisevat pellemaskeissa kahdestaan kaikki roolit läpi. Klovninimiltään nämä herrat ovat Mike ja Zin. Otso Kautto vastaa rennosta ja energisestä ohjauksesta. Miken ja Zinin lavastukseksi riittää perinteinen punainen pienoisesirippu, jonka takaa hahmot ilmestyvät ja tilanteet kulkevat eteenpäin.

Pelkästään klovneria on jo kova juttu, mutta esityksessä on toinenkin koukku. Klovnerian lisäksi Vasama ja Ruuskanen käyttävät tekniikkanaan myös improvisaatiota, joten jokainen esitys on ainutlaatuinen.  Käsiohjelmassa Kautto miettiikin hauskasti: Miten ohjata improvisaatiota ja pelleneniä?

Kokonaisuus  hanskassa

Mielikuvitelmallisesta alkuasetelmasta huolimatta kokonaisuus on loistava, hauska ja mikä kiinnostavinta, Hotakaisen teksti ja tarina kulkevat koko ajan mukana.

Homma näyttää improvisoidulta - välillä klovnit jopa ihmettelevät joitakin Hotakaisen kirjallisia ratkaisuja. Silti kokonaisuus on looginen ja täynnä ovelia oivalluksia. Temaattisesti yhteen sitovana elementtinä toimii akustinen livemusiikki, jota Vasama ja Ruuskanen esittävät kitaroilla ja laulaen.  Kudelmassa on mukana mm. Johnny Cashin tuttuja lauluja ja pääseepä yleisökin mukaan laulamaan David Bowien Heroes-kappaletta.

Taitavaa hyvän mielen teatteria

Kaksikko on hitsautunut erinomaisesti yhteen. Kumpikin saa mukavasti sooloja ja välillä ei todellakaan tiedä, kumpi showta vetää. Energiaa ei puutu, eikä vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Tilanteista ja hahmoista mainittakoon muutama. Kun tarinan Virtanen yrittää tienata talorahoja hieronnalla, hänelle käy selväksi, että kunniallinen urheiluhieronta ei vedä, vaan etenkin naiset haluavat eroottista hierontaa. Surkuhupaisa hierontasessio esitetään mielikuvituksellisissa asennoissa lähes akrobatiaa käyttäen.

Hellyttäviä ovat myös Virtasen kohtaamiset pienen tyttärensä kanssa. Herrat esittävät tilanteen toistensa syliin hypäten ja roolia tasapuolisesti vaihtaen, että kumpikin jaksaa kantaa ”tyttären”.

Ruuskasen sooloista ehdoton on ”grillimies”, joka möreällä äänellä hehkuttaa varsin rasvaisesti broilerin paistoa.

Lopun tihentyvä, trillerimäinen panttivankitilanne on omaa luokkaansa. Hotakainen on kirjoittanut loppuun varsin vaikuttavan, traagisen hupentuman, jossa Virtanen tavallaan sekoaa ja viedään piipaa-autolla telkien taakse.

Red nosen tulkinnassa on jännitystä ja yleisössä herää vahva myötätunto. Tällä kertaa ovela jippo, lempeys ja huumori selättävät tragedian. Viisas oivallus. Juoksuhaudantie on loistava, riemukas esitys, jonka ensi-iltayleisö palkitsi pitkin aplodein ja villein huudoin. Todellista ja tärkeää hyvän mielen teatteria!

Tiedot

Juoksuhaudantie

teksti Kari Hotakainen ja työryhmä
ohjaus Otso Kautto
rooleissa Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama
puvut Tuomas Lampinen
valot, äänet, lavastus työryhmä
tuotanto RedNoseClub, Teatteri Quo Vadis

yhteistyössä Teatteri Avoimet Ovet, Lahden Kaupunginteatteri, Tampereen Työväen Teatteri

Esityksen kesto n. 2 h. Esityksessä on väliaika.

Ensi-ilta 24.1.2014

Esitykset: 31.1, 1.2, 7.2, 8.2, 4.3, 5.3, 14.3, 15.3, 6.5, 7.5, 8.5, 9.5

Tiedustelut: www.avoimetovet.fi