Julkaistu: 22.01.2014

Ikuisesti sinun

Kuva: KokoTeatteri
Koskettava ja intiimi musiikkinäytelmä surutyöstä.

KokoTeatterin ohjelmistossa on nyt intiimi, pieni musiikkinäytelmä, jonka aihe on pysäyttävä. Mitä tapahtuu, kun elämänkumppani kuolee yhtäkkiä, kesken ruuhkavuosien? Millaista on leskeksi jääneen nuoren naisen ja pikkulapsen äidin suru?

Kaisa Leppänen on tarttunut rohkeasti melko vaiettuun aiheeseen ja kirjoittanut esityksen tekstit. Hän on myös ohjannut kokonaisuuden ja esiintyy näytelmässä. Toisena esiintyjänä nähdään Mikael Saari, joka vastaa pääosin esityksen sävellyksistä. Muusikkona flyygelin takana kuullaan Anu Silvastia.

Surun aallot

Leppäsen ja Saaren sulavassa yhteistyössä seurataan nuoren parin rakastumista, pariutumista ja perheen perustamista aina miehen kuolemaan saakka. Näyttämötoiminta on varsin viitteellistä. Pääpaino on lauluissa, joita esitetään sooloina ja duettoina.

Esityksen parasta antia on surutyön koruton kuvaus. Lesken pohjaton suru ja ikävä saa rinnalleen raivokasta karaoke-bilettämistä ja arjessa jaksamista minimalistisimmillaan. Ylitunteelliset ja hyvää tarkoittavat ystävät saavat myös sivalluksen osakseen. Mainio oivallus avaa surun puhumattomia piirteitä toivottavasti laajemmankin keskustelun piiriin.

Edesmennyttä miestä tulkitseva Saari ei onneksi ole mikään kummitus tai outo enkeli, vaan rakastaan hienosti kannustava ja tapahtumia tarkkaileva hahmo. Yhteys säilyy, vaikka olomuoto muuttuu. Muutama haikea duetto soi hyvinkin kauniisti.

Kesken jäänyt etydi

Esitystä vaivaa kuitenkin harmillinen keskeneräisyys. Ehkä olisi ollut hyvä saada ulkopuolinen ohjaaja tai katsoja tarkkailemaan kokonaisuutta. Esimerkiksi flyygeli on sijoitettu siten, että taitava säestäjä Silvasti soittaa selin katsojiin. Muusikon kasvot näkyvät vasta kiitoksissa. Myös esiintyjien ja muusikon katsekontakti katkeaa asetelmassa. Lisäksi Silvasti tulkitsee soitantoa tuolillaan voimakkaasti liikehtien ja vie näin tahattoman koomisesti huomiota esiintyjiltä. Jos soitin olisi ollut toisessa asennossa, olisi visuaalinen kokonaisuus ollut harmonisempi.

Leppänen tulkitsee hahmoaan vaihdellen erilaisia villatakkeja ja riisuutuen lopulta niukkaan punaiseen mekkoon. En nähnyt vaatteiden vaihdoille motiivia. Tulkinnassa voisi luottaa enemmän perusteemaan tai keksiä jotain muuta toimintaa.

Lyyrisyydessään ja paljaudessaan Ikuisesti sinun on silti rohkeaa ja melko harvinaista teatteria. Laulut soivat kuulaasti ja sanoma tiristää väkisinkin tipan silmään.

Esitys on omistettu näyttelijä Asko Sahlmanin muistolle. Sahlman teki KokoTeatterissakin useita mieleenpainuvia rooleja. Mukava, karhumainen mies menehtyi moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2011.

Tiedot

Ikuisesti sinun

Ensi-ilta KokoTeatterissa 21.1.2014

Esitysdramaturgia Kaisa Leppänen

Esiintyjät Kaisa Leppänen, Mikael Saari

Pianisti Anu Silvasti

Valosuunnittelu Hari Peltonen

Valokuvat Miika Riikonen

Esitys on kantaesitetty 6.11.2013 osana Lahden Kaupunginteatterin ohjelmistoa.

Esitykset KokoTeatterissa 21.1., 22.1., 28.1. ja 29.1.2014

Esityksen kesto on n.1h, ei väliaikaa

www.kokoteatteri.fi