Julkaistu: 28.01.2014

Elina Merenmies

Kaikki puut ovat minun / Alla träd är mina / All the Trees Are Mine, 2013 muste käsintehdylle paperille
Elina Merenmiehen maalaukset ja piirustukset puhuttelevat.

Elina Merenmies (s. 1967) on aina ollut hämmentävä taiteilija. Hänen virtuoosimainen piirustustaitonsa yhdistyy herkkyyteen, kykyyn nähdä elämässä ja ihmisissä erilaisia nyansseja. Niinpä hänen teoksensa kuvaavatkin usein ihmisiä, joiden ominaislaadusta ei voi olla aivan varma ja joista ei ota heti selvää.

Maailman matkamiehet

Merenmiehen henkilögalleria tuntuu kattavan myös laajan skaalan niin ajallisessa kuin maantieteellisessäkin perspektiivissä. Eräät muotokuvista ovat kuin suoraan vuosisatojen takaa, tuttuja kuvista ja piirustuksista, ajalta kauan ennen valokuvauksen keksimistä.

Jotkut puolestaan ovat rujoja tai jollain tavoin muodoltaan hämärtyneitä. Osa katsoo meitä suoraan silmiin omasta mustavalkoisesta maailmastaan, osa loistaa hempeissä pastellisävyissä, kuin toisesta ulottuvuudesta matkanneina.

Näkyjen maailma

Metsä ja ampiaiset, Merenmiehen tutut arkkityyppiset hahmot vuosien takaa, ovat edelleen joissain teoksissa läsnä. Näyttelyn mestariteoksiin kuuluva Valley Of Vision (2010-2013)  hehkuu salaperäistä näkyjen maailmaa, jossain usvan takana paljastuvaa todellisuutta.

Olen aiemminkin miettinyt Merenmiehen mysteeriä. Suvereenia taitajaa, jonka viiva taipuu niin mestarillisiin piirustuksiin kuin noihin rujoihinkin ihmiskohtaloihin. Merenmies ei ole langennut houkutukseen ylentää kauneus ja alentaa arkinen todellisuus. Hän ei myöskään sorru pyöräyttämään tuota asetelmaa toisin päin.

Tiedot

Elina Merenmies

Kaikki puut ovat minun

Galleria Anhava

9.1. - 2.2.2014

Mannerheiminaukio 3

p. 09-669989

www.anhava.com

ti-pe 11-17, la-su 12-16

vapaa pääsy