Julkaistu: 04.12.2013

Nuoret 2013

Emma Ainala: Angelhood, 2013
Paras Nuorten näyttely vuosiin!

Taidehallissa on jälleen kerran avautunut Suomen Taiteilijaseuran perinteinen Nuorten näyttely, joka esittelee alle 35-vuotiaiden taiteilijoiden uusimpia töitä. Ensimmäinen Nuorten näyttely järjestettiin vuonna 1939.

Palaset kohdallaan

Tänä vuonna moni asia tuntuu asettuneen juuri kohdalleen. Näyttely on kokonaisuutena hämmästyttävän onnistunut. Teokset ja tilat seuraavat toisiaan tasapainoisina ja harkittuina, mutta runsaina ja elävinä. Ei ole ahtauden tuntua, ei ole tyhjyyden tuntua. Ja mikä parasta, taide on mielenkiintoista ja hyvää.

Epäilen, että näyttelyn juryn puheenjohtajalla, taiteilija Villu Jaanisoolla, sekä muilla jäsenillä, Merja Isokoskella ja Matti Vainiolla on ollut merkittävä osa onnistuneen kokonaisuuden synnyssä. Esille päässeet noin 60 teosta 43 eri taiteilijalta on valittu 350 hakijan joukosta.

Toki perusta on hyvissä teoksissa, mutta näyttelystä näkee ja aistii vahvasti, että se on koottu tätä tilaa ja kokonaisuutta silmällä pitäen.

Muhkeaa ja maukasta

Tuntuu siltä, että uusi nuori suomalainen kuvataide on päässyt jonkin kynnyksen yli, kohti uutta. Poissa ovat trendikkäimmät maneerit ja viileä tyylikkyys. Tilalla ovat elämäniloinen ja -makuinen muhkea muoto ja väri, silti hyvin ammattitaitoisesti ja taidokkaasti toteutettuna.

Näyttelyä kiertäessä mieleen nousi sanapari ”käsitteellinen fantasia”. Tässä tapauksessa käsitteellisyys ja fantasia pureutuvat kuitenkin vahvasti todellisuuteen. Todellisuus onkin teema, jota useat taiteilijoista teoksissaan käsittelevät.

Ajassa ja tilassa

Hyviä taiteilijoita ja teoksia on paljon, tässä on mahdollisuus nostaa esiin vain muutamia. Emma Ainalan kolme öljymaalausta yhdistelevät antiikin, romantiikan ja nykypäivän populaarikulttuurin kuvastoa. Lopputuloksena on kiehtovaa fantasiaa, joka samanaikaisesti sekä leijuu ajan ulottumattomissa että on kaikkialla läsnä.

Jasmin Anosckin veistokset ovat mahtipontisia ja näyttäviä, mutta myös hellyyttäviä ja alkuvoimaisia. Inkeri Harrin Nimetön (Poika ja pääkallo) johdattaa näyttelykävijän taiteen pyhäkköön klassisten aiheiden äärelle. Polystyreenistä ja epoksista tehty veistos on kuitenkin vahvasti oman aikansa kuva: tätä elämän ja kuoleman kohtaamista ei ole ikuistettu marmoriin!

Näyttelyssä on monia hienoja videoinstallaatioita. Anikó Kuikan Itse (a sort of a tale of Narcissus) on yksi mielenkiintoisimmista. Maija Kurki tuo kolmella pigmenttivedoksellaan 3D-tekniikan kuvataiteeseen, eikä lopputulos ole edes banaali. Jonna Salosen minimalistiset Puulinnut istuvat tämän kaiken keskelle, siinä missä Pia Sirénin valtava tikkaista, pressusta ja rakennusmuovista sommiteltu Huippu -teoskin.

Tiedot

Nuoret 2013

30.11.2013 - 5.1.2014 Taidehallissa (Nervanderinkatu 3)

Ti, to, pe 11-18, ke 11-20, la-su 12-17

Liput: 9 / 6 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Samaan aikaan Taidehallin Studiossa: Petra Lindholm: The Summit

www.taidehalli.fi