Julkaistu: 05.12.2013

Noir?

Kuva: Uupi Tirronen
Koreografi Sonya Lindfors tuo Zodiakin näyttämölle kantaaottavaa ja ajatuksia herättävää tanssia.

Puoliksi kamerunilainen nuoren polven koreografi Sonya Lindfors haluaa herättää keskustelua. Hänessä on intoa ja energiaa, joka siirtyy myös tanssijoihin, joiden kanssa hän tekee töitä.

Neljä tummaihoista ihmistä seisoo näyttämön etureunassa, aivan lähellä katsojia. He ovat asettuneet riviin yleisön katseen alaisiksi. Heitä on lupa tuijottaa, eksoottisia piirteitään ihmetellä, tukkaansa taivastella.

Noir? lähtee liikkeelle taitavasti. Näin tekijät on ulkoisesti esitelty katsojille, enää ulkonäköä ei tarvitse ihmetellä. Nyt voi keskittyä siihen, mitä asiaa heillä on.

Myöhemmin tulee tilaisuus kuulla heitä, jokaista yksitellen. Mitä näille nuorille tummaihoisille ihmisille merkitsee olla Suomessa kasvanut suomalainen, ja kuitenkin erilainen kuin muut.

Poliittinen tanssiteos

Sonya Lindfors haluaa ravistella ihmisiä huomaamaan Suomen muuttuneen. Enää ei eksoottisen näköiselle junamatkustajalle tarvitse välttämättä puhua ulkomaan kieliä, sillä vieras saattaa olla suomalaisempi kuin ensisilmäyksellä näyttää.

Tumma iho ei myöskään automaattisesti merkitse läheisiä suhteita Afrikkaan, vaan maanosa voi olla tuiki tuntematon. Jokainen nainen ei ehkä sittenkään tunne olevansa Josephine Bakerin sukulainen, tai mies rytmimuusikko.

Tällaisia kokemuksia Lindforsilla sekä rap-artisti Deogracias Masomilla, tanssija Esete Sutisella ja tanssinopiskelija Ima Iduozeella kaikilla on. He ovat uudenlaisia suomalaisia, Suomessa aikuiseksi kasvaneita ja Suomen kotimaakseen katsovia nuoria ihmisiä. Heidänlaisiaan on jo useita, siksi Noir? on ajankohtainen, tanssiteokseksi epätavallisen poliittinen teos. Sille on juuri nyt täällä meillä tilausta ja tarvetta, minkä huomaa myös siitä, että esityksen kaikki näytökset olivat Zodiakista loppuunvarattuja jo ennen ensi- iltaa.

Huumoria höysteenä

Teoksena Noir? on fragmentaarinen, pienistä osasista ja monista sooloista koostuva kokonaisuus. Välillä intensiteetti notkahtaa, mutta energiset, itseään katsojille avaavat esiintyjät vetävät tunnelman kerta toisensa jälkeen ylös. He osoittavat, että Suomi kuuluu monenlaisille ihmisille, ajatuksille ja kulttuureille.

Vakavaa asiaa höystää Lindforsin mehukas huumori. Hän ei ota itseään turhan vakavasti, ja kuuluttaa sitä myös muiden ohjenuoraksi.

Tiedot

Noir?

Ensi-ilta 29.11.2013 Zodiakin näyttämöllä

Koreografia, ohjaus: Sonya Lindfors

Esitys: Esete Sutinen, Deogracias Masomi, Ima Iduozee ja Sonya Lindfors

Äänisuunnittelu: Hannu Hauta-aho

Valosuunnittelu: Erno Aaltonen

Pukukonsultointi: Sanna Levo

Lavastuskonsultointi: Aino Koski

Kuvat: Uupi Tirronen

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Sonya Lindfors

Residenssituki: Bora Bora (Århus, Denmark), Koneen säätiö

Liput: 22/14 €

www.zodiak.fi