Julkaistu: 17.12.2013

Kallion bändikoulu

Kuva: Anna Bartholomeus
Aikuisten bändiryhmässä voi opetella rytmimusiikin alkeet ja jatkon.

Kallion musiikkikoulu on tarjonnut jo 25 vuoden ajan musiikkitoimintaa lapsille ja nuorille. Tänä syksynä se muutti uusiin tiloihin Agricolankadulle ja teki uuden aluevaltauksen. Koulu ulotti tarjontansa klassisesta rytmimusiikkiin ja lapsista aikuisiin.

Koulua pyörittää rehtori Kaisa Saarikorpi. Musiikin maisteri Nacera Ketroussi on yksi koulun 19 soitonopettajasta. Hän on myös syksyllä aloittaneen bändikoulun vastaava opettaja.

”Lasten kohdalla on pidetty sääntönä, että opettelemaan saa tulla ilman pääsykokeita ja mukaan milloin vain. Sama koskee aikuisia.”

Periaatteessa bänditunnit voi yhdistää yksityistunteihin. Bändikoulu vasta hakee osallistujia. ”Tällä hetkellä meillä on vasta laulajia ja rumpaleita”, Ketroussi naurahtaa ja jatkaa: ”Kyselijöitä on kyllä ollut, ja ainakin yksi lauluyhtye aloittaa keväällä.”

Lapsia ja aikuisia

Rytmimusiikkia pääsee koulussa kokeilemaan, vaikka ei osaisi nuotteja tai bändiä ei syntyisikään. Yksityistunteja voi varata alkuun esimerkiksi neljän satsin. Alkuvaatimusta ei ole.

”Siitä lähdetään, mistä oppilas lähtee. Oppilaan lähtötason mukaan käytetään eri välineitä. Bändisoittamisessa ei ole kauhean olennaista, osaako lukea nuotteja.”

Tällä hetkellä koulun aikuisopiskelijoiden ikä vaihtelee 18-vuotiaista noin 50-vuotiaisiin. Aikuisten opettaminen tuo vaihtelua Ketroussin työhön, sillä soittajan ikä vaikuttaa tunnin suunnitteluun.

”Lasten kanssa opettamiseen liittyy kasvatuksellinen tehtävä, ja lasten keskittymiskyky on ajallisesti lyhyempi. Mitä nuorempi lapsi on, sitä enemmän asioita pitää hakea lapsen oman kokemusmaailman kautta, eli usein leikin keinoin. Aikuiset haluavat joskus tietää tarkasti, millainen soitin on kyseessä ja miltä se näyttää sisältäpäin. Toki se on aina yksilöllistä, mutta aikuisilla on monesti myös enemmän kärsivällisyyttä.”

Onnistumisen kokemuksia

Tällä hetkellä koulun bändiopetus tapahtuu Kallion ala-asteella, jossa tarjolla on kaikki vaadittavat instrumentit. Niistä pääsee kokeilemaan vaikka jokaista, jos oma suosikki ei ole selvillä.

”Sitä varten on suunniteltu Bändisoiton aakkoset -kurssi. Konsepti on aika lailla sama kuin nykypäivän koulussa, jossa lapset pääsevät kokeilemaan kaikkia bändisoittimia. Meidän kursseillamme ryhmät ovat kuitenkin paljon pienempiä.”

Myös esiintymistä pääsee halutessaan harjoittelemaan. Esiintymisiä on syksylläkin järjestynyt koulun puolesta joka kuussa.

”Opettajat ovat kaikki ammattilaisia, myös muusikoina. He tekevät koko ajan sitä kaikkea – biisejä, esiintymisiä ja keikkojensa myymistä. Tietotaito on siis olemassa.”

Mutta entä jos haluaa vain soittaa. Voiko vaikka soittouraansa aloitteleva 50-vuotias oppia vielä hyväksi kitaristiksi?

”Ensin pitäisi määritellä, mitä on olla hyvä kitaristi. Näen mahdollisuudet ja hienoudet jossain muualla kuin siinä, tuleeko sinusta maailman paras kitaristi. On mahdollista, että aloitat 50-vuotiaana tyhjästä ja pääset oikeasti jakamaan musiikkia, nauttimaan ja saamaan onnistumisen kokemuksia. Siitä olen satavarma.”

Tiedot

Kallion bändikoulu

Kallion musiikkikoulun vuonna 2013 perustama rytmimusiikin ja bändiopetuksen linja kaiken ikäisille.

Opetus tapahtuu Kallion ala-asteella (Neljäs linja 11-13)

http://www.kallionmusiikkikoulu.fi/15