Julkaistu: 16.12.2013

Erkki Kurenniemi ja Mika Taanila

Kuvaaja tuntematon Erkki Kurenniemen arkisto, Kuvataiteen keskusarkisto
Kurenniemen ja Taanilan näyttelyt vievät toden, fantasian ja tulevaisuuden sfääreihin.

Erkki Kurenniemen (s. 1941) näyttelyä on aika haastavaa kuvata sanoin. Tai pikemminkin Kurenniemeä itseään ilmiönä. Sillä aikamoisesta ilmiöstä on kyse.

Psykedeliaa ja dokumentointia

Kurenniemi on elektronisen musiikin, kokeellisen elokuvan ja tulevaisuudentutkimuksen pioneereja. Hänen henkilönsä, elämänsä ja tuotoksensa vievät sellaisiin sfääreihin, että perässä pysyminen on vaikeaa.

Kaiken tämän keskellä on kuitenkin hyvin konkreettisia havaintoja ja toteutuksia, joiden kautta tavallinenkin ihminen pystyy kokemaan oivalluksen elämyksiä.

Kurenniemen elämää ja tuotantoa hallitsee valtava taltioiminen. Hän on kuvannut, äänittänyt, nauhoittanut ja kirjoittanut ylös kaikkea mahdollista. Näyttely viekin uskomattomalle nostalgiatripille ensimmäisine tietokoneineen, magnetofoneineen ja C-kasetteineen!

Kaiken tämän äärellä voi vain kuvitella, miten uskomattoman innostunut Kurenniemi on aina ollut tekniikan edistysaskeleista ja omista keksinnöistään.

Näyttelyarkkitehtuuri on erittäin onnistunut, moninainen materiaali on saatu selkeästi esille ja reikäkortteja mallaavat seinäkkeet luovat ryhtiä tilaan.

Kuvan voima

Kiasman viidennessä kerroksessa on samaan aikaan Mika Taanilan (s. 1965) Aikakoneita -näyttely. Taanila on tehnyt Kurenniemestä dokumentin Tulevaisuus ei ole entisensä (2002), joka on nähtävissä Kurenniemen näyttelyssä. Taanilaa onkin pitkälle kiittäminen siitä, että Kurenniemi ja hänen tuotantonsa ovat nousseet uudelleen maailmanlaajuiseen tietoisuuteen.

Taanilan näyttelyssä on hänen teoksiaan vuodesta 2002 tähän päivään. Esille nousee erityisesti hienosti installoitu Suomen sähköisin kunta (2012). Taanila ja Jussi Eerola ovat kuvanneet Olkiluoto 3 -ydinvoimalan rakennushanketta sen alusta, vuodesta 2005 asti. Pelkästä kuvasta koostuva videoinstallaatio herättää monenlaisia ajatuksia ja on kaikessa hiljaisuudessaan monitulkintainen.

Tiedot

Erkki Kurenniemi

Kohti vuotta 2048

Mika Taanila

Aikakoneita

1.11.2013 – 2.3.2014

Kiasma, 4. krs (Mannerheiminaukio 2)

Avoinna ke-pe 10-20.30, la 10-18, su ja ti 10-17

Liput: 10 / 8 €,  alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Vapaa pääsy kuukauden 1. pe klo 17-20.30

Samaan aikaan: Kiasma Hits (7.9.14 asti)

http://www.kiasma.fi/