Julkaistu: 11.12.2013

Elina Autio

Elina Autio: Pipework Kuva: Galerie Anhava
Elina Autio luo muodon ja värin illuusioita.

Elina Autio (s. 1985) on nuori Kuvataideakatemiasta valmistumassa oleva taiteilija. Muistan hänen teoksensa reilun vuoden takaisesta Kuvataideakatemian näyttelystä. Siellä esillä ollut teos oli yksi niistä muutamista, jotka jäivät pidemmäksi aikaa mieleen ja säväyttivät.

Rullattu maalaus

Nyt Autio on ottanut Anhavan projektihuoneen haltuunsa hieman samantyyppisellä teoksella. Idea on kuitenkin muuntunut minimalistisempaan ja järjestäytyneempään muotoon.

Aution Pipework -teoksen perusolemus lähtee eri värein maalatusta aaltopahvista. Teoksen visuaalinen viehätys perustuu pitkälti juuri tähän tekniikkaan, joka saa aikaan ilmeikkään ja elävän pinnan. Teos onkin sukua kineettisille ja optisille teoksille, jotka tuntuvat liikkuvan tai aiheuttavan aistimuksellisen harhan.

Autio on rullannut maalatut aaltopahvit ja yhdistänyt ne putkistoiksi, jotka kiertävät huoneen seiniä.

Kiehtova ristiriita

Pipework -teoksessa selkeän hallittu ja määritelty muoto, minimalistinen installaatio yhdistyy mielenkiintoisella tavalla johonkin häiritsevään. Värit eivät tunnu kuuluvan samaan maailmaan putkiston kanssa, vaan ne härnäävät katsojaa.

Lopputuloksena on kiehtova ja ristiriitainen teos, joka tuntuu pakenevan katsojaa. Itse kiertelin huonetta ja katselin teosta eri puolilta, ennen kuin löysin kohdan, joka tuntui tyydyttävältä. Kohdan, jossa teos tuntui olevan oikeassa suhteessa itseensä, tilaan ja minuun itseeni.

Toivon kuulevani Elina Autiosta ja näkeväni hänen teoksiaan pian lisää!

Tiedot

Elina Autio

Pipework

28.11.‒20.12.2013

Galerie Anhava (Mannerheiminaukio 3)

Projektihuone

Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-16

Vapaa pääsy

Samaan aikaan: Mari Sunnan maalauksia: Between the Two

www.anhava.com