Julkaistu: 12.12.2013

Cabaret Jamon

Kuva: Heli Sorjonen
Tämän joulun sirkuskabareessa kengät loistavat ja nuudelit lentävät.

Maksim Komaro on ohjannut Cirko-keskuksen joulun kabareen kahdesta kokoillan esityksestä.

Alku on herkullinen: nainen istuu vedessä peltiammeessa, jonka alla palaa tuli. Toiset leikkaavat mukaan vihanneksia. Keitossa istuva noukkii porkkanat suuhunsa. Häntä myös vihdotaan paksulla purjolla. Tyttö sopassa, tosiaankin.

Kinkkukabaree jatkuu ruuanlaitolla, kun italialainen Cristina Geninazzi ja espanjalainen Zanaida Alcalde valmistavat illallista eteläeurooppalaisen temperamentin voimalla. Puheenparret raikuvat, ja nauhamakaronit lentävät keitoksiin katosta saakka.

Leikkaus on raju, kun kaksi vaaleaa ruotsalaista tepastelee Minna Parikan luomissa korkokengissä näyttämölle naamat nurinpäin. Ehkä vertaus on tahaton. Katsomoon leviää kuitenkin kuva meuhkaavista etelämaalaisista ja vakavina esiintyvistä pohjoismaalaisista.

Perinteistä sirkusta

Näiden neljän naisen ryhmä on aiemmin esiintynyt Iso-Britanniassa ryhmässä nimeltä NoFitState, sielläkin Maksim Komaron ohjauksessa. Ilmeisesti suuri osa kohtauksista on muokattu heidän yhteisestä esityksestään Noodles. Väliajan jälkeen puolet kohtauksista tulee Thomas Moncktonin syksyllä esitetystä ja yhä kiertävästä sooloteoksesta The Pianist. Varmasti hyviä teoksia molemmat, mutta joulukabareessa ne eivät ihan kohtaa.

Mukana on menoa ja meininkiä, ja tempuissa palataan perinteiseen sirkukseen.

Niitä keskitytään tekemään ja katsomaan. Moni temppu voisi olla tehokkaampi hiukan lyhyempänä esitettynä.

Perinteistä sirkusta muistutti myös sirkusnumeroiden välissä hauskuuttava väliklovni. Thomas Monckton heitteli paahtoleipiä ja kummasteli paitansa kuviointia, joka oli samanlainen kuin puolen katsomon pöytien pöytäliinoissa.

Hassutteluilmapiiri lämpiää vähitellen, varsinkin sitten, kun osa yleisöstä pääsee myös kokeilemaan paahtoleivän heittoa.

Parikan upeita kenkiä

Upeinta kabareessa ovat kengät. Minna Parikan suunnittelemat korkokengät saavat ansaitsemansa huomion. Kengät ovat mukana jo Jani Leinosen piirtämässä mainosjulisteessa. Näyttämöllä kenkiä ihastellaan, pussaillaan ja ne jopa nostetaan pöydälle. Lopuksi naiset kellahtavat jättimäiseen korkokenkään, jalat kohti kattoa, kengät kiiltäen.

Muotinäytös toimii ja osuu. Mikäli lippukassan alueella olisi pop-up-shop, olen varma, että vähintään yhdet minnaparikat olisivat minunkin mukaani lähteneet.

Minna Parikka on myös suunnitellut esiintyjien asut, jotka sopivat oivallisesti kenkiin. Asuissa näyttäisi myös olevan hyvä liikkua, ja helmat hulmuavat upeasti.

Tiedot

Cabaret Jamon

Cirko ‒ Uuden Sirkuksen Keskus

Ohjaus: Maksim Komaro

Esiintyjät: Zenaida Alcalde, Lisa Angberg, Cristina Geninazzi, Thomas Monckton, Klara Mossberg

Musiikki: Antonio Alemanno, Juuso Hannukainen

Lavastus: Jani Leinonen

Puvustus: Minna Parikka

Hatut: Fiona Timantti

Valaistus: Juho Rahijärvi

Tuotanto: Cirko - Uuden Sirkuksen Keskus, Circo Aereo

Liput: 39 €* (*S-etu -5 €) + palvelumaksu.

http://www.cirko.fi/