Julkaistu: 14.11.2013

Talvisirkus Kosmos

Kuva: Riku Virtanen
Tanssiteatteri Hurjaruuthin 20. talvisirkus tuo avaruuden Kaapelitehtaan Pannuhalliin.

Talvisirkus Kosmos vie katsojat hurjalle retkelle avaruuteen ja vieläpä maailmankaikkeuden historiaan. Sirkus popularisoi tieteen mahtavista sfääreistä ymmärrettäviksi palasiksi.

Vaikka talvisirkuksen tämänvuotinen aihe on vaikea, katsomossa viihtyvät kaikenikäiset. Jopa aivan pienimmät katsojat seurasivat välkkyviä tähtiä, atomeja ja räjähdyksiä silmät tapittaen koko kaksituntisen esityksen ajan.

Hiukan isommat pystyvät vaivatta seuraamaan esityksen tarinaa maailman synnystä laulaja Sonja Korkmanin ja tiedemiestä esittävän Heikki Leppävuoren mukana. Kotiinviemisiksi jää vielä käsiohjelman välissä ollut kosmologi Syksy Räsäsen artikkeli kosmologiasta ja maailmankaikkeuden vaiheista.

Tiivis kokonaisuus ja taitavat esiintyjäkaarti

Räsänen on vastannut esityksen käsikirjoituksesta yhdessä ohjaaja Davide Giovanzanan kanssa. He ovat luoneet tiiviin kokonaisuuden, jossa jokainen kohtaus kuljettaa kertomusta. Perinteisetkin sirkustemput on onnistuttu valjastamaan maailmankaikkeuden historian eri osasiksi.

Kerrankin nykysirkusesitys, jossa temput eivät peruuta esitystä takaisin perinteiseen sirkukseen kaiken muun kuljettaessa tarinaa. Temput solahtavat osaksi kokonaisuutta rikkaan musiikin ja mielikuvituksellisen valaistuksen kanssa.

Todella taitava esiintyjäkaarti vaihtaa roolejaan lennossa ja temppuilee välineen kuin välineen kanssa uskomattoman saumattomasti. Ohjaus ei päästä intensiteettiä herpaantumaan hetkeksikään.

Visuaalisuus ihastuttaa

Musiikilla on suuri rooli esityksen kuljettamisessa. Avaruusaiheiseen tarinaan täydellisesti sopiva Tommi Lindellin musiikki nostaa esiin tähdet ja antaa niille rytmin ja äänen, ujelluksen, vihellyksen tai vaikka kirkkaan kilahduksen.

Kirsi Mannisen puvut ja lavastus kirkastavat kaiken, koko tilan ja esiintyjät.

Moni asia kimmeltää aidosti kuin tähdet taivaalla. Visuaalisuus saa spontaaneja ihastuksen huudahduksia katsomosta. Mattias Anderson pyörii cyr-renkaansa sisällä kimaltelevana tähtenä klingahtelevan musiikin tukemana, Antti Helmisen sopivan jännittävässä  valaistuksessa, ja hurmaa kaikki. Pienemmätkin vanteet tuottavat ihastuneita huutoja ja huokauksia. Välkkyvät vanteet Susanna Vuorisen ympärillä tekevät hänestä planeetan, jonka ympärillä kuut kulkevat radoillaan.

Moni lapsi huudahtaa ihastuksesta, kun ensimmäisestä talvisirkuksesta alkaen joka vuosi mukana ollut sika ilmestyy näyttämölle. Sika on selvästi jostakin toisesta maailmasta, silti kotonaan maailmankaikkeudessa.

Tiedot

Tanssiteatteri Hurjaruuth:

Talvisirkus Kosmos

Kaapelitehtaan Pannuhallissa 7.11.2013‒6.1.2014

Käsikirjoitus: kosmologi Syksy Räsänen ja Davide Giovanzana
Ohjaus: Davide Giovanzana
Musiikki: Tommi Lindell
Sirkusorkesterin solisti: Sonja Korkman
Pukusuunnittelu: Kirsi Manninen
Valosuunnittelu: Antti Helminen
Videosuunnittelu: Sanna Malkavaara

Esityksen kesto n. 2 h, sis. väliajan.
Arkiaamunäytökset sekä klo 14.30. näytös n. 1h.

Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille.

http://www.talvisirkus.fi/fi/