Julkaistu: 28.11.2013

Surrealismia ja silmänlumetta

"Unelma", julkaisija Société Industrielle de Photographie, Pariisi, kulkenut Ranskassa n. 1905.
Fantastiset postikortit valtasivat museon.

Suomen valokuvataiteen museo on Surrealismia ja silmänlumetta -näyttelyssään ottanut tarkastelun kohteeksi hauskan ja mielenkiintoisen siivun valokuvan historiasta: 1900-luvun alun mitä mielikuvituksellisimmat postikortit.

Yksilöllistä massatuotantoa

Tänä päivänä postikortti alkanee olla jo lähes historiaa. 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä oli toisin. Euroopan eri maissa tehtiin hulvattomia kortteja, joissa yhdisteltiin valokuvaa ja muita visuaalisia elementtejä hauskan lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Tuona aikana valokuvia ei painettu postikortteihin, vaan valokuvakortteja tehtiin aitoina valokuvina edullisena ”liukuhihnatyönä”. Tämä teollisen valokuvan muoto käytti hyväkseen kuvien yhdistämistä, piirroksia, käsin värittämistä ja erilaisia kortteihin lisättyjä materiaaleja, tehden korteista näin yksilöllisiä ja uniikkeja.

Lopputuloksena oli mitä mielikuvituksellisimpia aiheita ja kortteja. Nämä surrealistiset näkymät ja näytökset liittyivät aikakauden urbaaniin populaarikulttuuriin: elokuvaan, rantaelämään, erotiikkaan ja sirkukseen.

Valokuvataiteen museon näyttelyssä kortit on jaettu teemoittain erilaisten aiheiden alle, kuten Lumo, Liike, Lempi ja Leikki. Tämä toimii aika mainiosti, sillä se ryhmittelee materiaalin mutta on kuitenkin joustava tapa teemoitella yksittäiset kortit eri ryhmiin. Näyttelytilassa on kolme telttaa, joihin on nostettu muutama teema suurennuslasin alle, eli niissä pyörii esityksenä suurennettuja kuvia korteista. Tämä antaa näyttävyyttä näyttelykokonaisuudelle, jonka materiaali jää muuten aika pienikokoiseksi.

Surrealismia ennen surrealismia

Tilaan on pyydetty myös taiteilija Jouko Korkeasaarelta teos Kumpi ja Kampi, jossa kaksi hurjaa naisnukkea pukuineen ja hiuksineen jatkaa hienosti surrealistista tunnelmaa.

Näyttelyn tekijät ovat antaneet korteille surrealismin leiman, vaikka kyseinen taidesuuntaus syntyikin vasta niiden jälkeen, 1920–30-luvuilla. Silti se tuntuu osuvalta. Näyttelystä tulee ehdottomasti hyvälle mielelle, niin uskomattomia monet korteista ovat!

Lisää tietoa janoaville on tarjolla Harri Kalhan kirja Ihme ja kumma. Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun alun postikorttitaiteessa.

Tiedot

Surrealismia ja silmänlumetta

1900-luvun alun valokuvakorteissa

17.8. –15.12.2013

Suomen valokuvataiteen museo (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1G )

Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20

Pääsymaksu 8 / 6 €, alle 18 v. ilmaiseksi

Samaan aikaan:

Juhana Moisander: A Game of Cards 19.1.2014. asti

www.valokuvataiteenmuseo.fi