Julkaistu: 12.11.2013

Sinebrychoffin eläimiä

Marcus de Bye: Makaava leijona ja lentävä lintu Kuva: Hannu Pakarinen, Kuvataiteen keskusarkisto / Sinebrychoffin taidemuseo
Grafiikkaa ja hollantilaisia eläinaiheita.

Sinebrychoffin tunnelmallisen taidemuseon kellarissa on tällä kertaa näyttely, joka esittelee eläinaiheista grafiikkaa museon kokoelmista. Teokset ovat osa museon vanhan eurooppalaisen taiteen kokoelmaa, peräisin kahdelta keräilijältä Alexander von Collanilta ja Adolf Gustaf Ramsaylta.

Taiteen kukoistuskausi

Lähtökohta näyttelylle on herkullinen. Eläimet ovat kiinnostava ja elävä aihe, jota on aina mukava katsella taiteen saralla. Myös taidegrafiikka on usein hieman sivuun jäävä tekniikka, joka on kuitenkin yksityiskohtaisessa tarkkuudessaan kiehtovaa ja jännittävää katsottavaa.

Näyttelyn 67 teosta muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden: ne ovat kaikki 1600-luvun hollantilaista käsialaa. Tuona aikana vauraassa Hollannissa elettiin myös taiteen kultakautta. Taiteilijoita oli paljon, ja useat heistä erikoistuivat tiettyihin aiheisiin ja aihepiireihin. Syntyi myös työpajoja, joissa useat taiteilijat ”tehtailivat” yhdessä teoksia.

Lapsille ja aikuisille

Näyttelyn parasta antia ovat itse teokset. Grafiikan lehtiin uppoutuu sivistäen itseään samalla taustoittavilla teksteillä.

Vaikka näyttely on suunnattu niin lapsi- kuin aikuiskatsojille, ei ulkoinen lopputulos kuitenkaan tunnu istuvan kummallekaan ryhmälle. Lapsille on piirustusnurkkaus ja Walt Disneyn eläinpiirrettyjä, joiden yhteyttä tässä kontekstissa en oikein hahmota. Itse teokset on kuitenkin ripustettu aikuisen katsomiskorkeudelle. Ehkä on ajateltu, etteivät pienet värittömät grafiikanlehdet jaksa kiinnostaa lapsia.

Sinebrychoffin alakerran kellari on tunnelmallinen, mutta myös haastava näyttelytila. Tämän näyttelyn värikkäät seinäkkeet tuntuvat hyppäävän silmille vieden myös herkiltä teoksilta voimaa, vaikka tarkoitus lienee ollut päinvastainen.

Toivottavasti näyttely löytää yleisönsä. Näiden hienojen teosten ei toivoisi jäävän huomiotta.

Tiedot

Sinebrychoffin eläimiä

12.9.2013 - 19.1.2014

Sinebrychoffin  taidemuseo (Bulevardi 40)

Avoinna ti, pe 10-18, ke, to 10-20, la, su 11-17

10/8 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Ilmaisilta joka kuukauden 1. keskiviikko klo 17-20

www.sinebrychoffintaidemuseo.fi