Julkaistu: 28.11.2013

Pop Slut

Kuva: Miikka Lommi
Huima spektaakkeli pop-maailman naiskuvastosta.

KokoTeatterissa on juhlatunnelma. Ulkotulet palavat, aulabaari kuhisee, paikalla on julkkiksia ja näyttelijöitä, värikkäästi pukeutuneita hahmoja kumpaakin sukupuolta ja siltä väliltä. Klubibiitti puksuttaa. Paikalla on myös huimiin peruukkeihin ja tekoripsiin sonnustautuneita diskokuningattaria. Eräs näyttelijätär huljauttaa täyden kuohuviinilasin housuilleni, ei se mitään! Katsomo tulee aivan täyteen ja ensimmäiset musaiskut kirvoittavat yleisöstä ihastuneita huutoja. Nyt lähtee!

Sara Mellerin ideoima ja ohjaama konsepti hyökkää pop-kulttuurin kimppuun hyvin kiinnostavasti naisnäkökulmasta. Melleri tutkii, miten erityisesti musiikkivideoiden naiskuvasto on rakennettu. Kaikkihan tietävät, että vähistä vaatteista, pyllyn pyörityksestä ja avoimesta seksismistä on tullut standardi. Aineistoa Melleri on haalinut kunnioitettavan määrän erilaisista haastatteluista, videoista, elämäkerroista ja artikkeleista. Repliikkejä kuullaan muun muassa Paris Hiltonin, Madonnan ja Britney Spearsin suusta. Kokonaisuuden dramatisoinnista vastaa Iida Hämeen-Anttila.

Pop-ikonit lavalla

Näyttämön valloittavat huimat ja viettelevät amatsonit: Varsinainen Yönkuningatar, tumma Annika Poijärvi, superblondi Iina Kuustonen, törrötissistä Madonnaa muistuttava Kreeta Salminen, hemaisevaan korsettiin sonnustautunut toinen Madonna Rosanna Kemppi ja Aretha Franklin-henkinen soulsisko Heidi Kirves. Ja sitten alkaa tapahtua.

Headsetein varustetut daamit aloittavat hillittömän show’n, jossa tiukka disko, tutut hitit, taidokkaan härnäävät koreografiat ja provosoivat tarinanpätkät risteilevät. On hämmentävää löytää repliikeistä tuttuja biisien sanoituksia ja muistumia pop-tähtien haastatteluista. Meno on hurjaa ja yleisö elää huutaen, tahtia hakaten ja heiluen mukana. Konsepti näyttää, mitä kansa haluaa, ja tätä se on.

Glamour ja kääntöpuoli

Esitys on erittäin ammattitaitoisesti laadittu. Taustajoukkoja ja neuvonantajia on huima määrä. Jussi Östermanin ja Visa-Pekka Mertasen äänimaailma on tehty ja miksattu pieteetillä. Markku Haussilan ja Henri Sarajärven koreografiat ovat näyttäviä ja vaativia. Henna-Riikka Taskisen puvut ja Mari Vaalasrannan maskeeraus viimeistelevät glamourin.

Kukin näyttelijöistä saa kiinnostavan puhe- ja laulusoolon. Tekstit alleviivaavat aika voimakkaasti pop-maailman ankaruutta. Kaikki on kaupan, menestys ja yksinäisyys kulkevat käsi kädessä. Seksuaalisuus voi olla vallan väline, ja samalla kaiken alta paljastuu epätoivoa ja hajalla olemista.

Sekä soolo-, että ryhmälaulut kajahtavat komeasti. Etenkin Heidi Kirveen seksikäs soul-ääni suorastaan hivelee korvia. Nerokas ja mainio on myös Poijärven suomeksi tulkitsema rap, joka paljastaa karusti machokulttuurin seksistisyyden.

Pinnallisuudesta sisaruuteen

Loppuosassa tapahtuu hämmentävä käänne, kun daamit yllättäen riisuvat peruukkinsa ja pesevät meikkinsä pois. Inhimillisyys ja toveruus astuvat pinnallisen diivailun tilalle. Kukin tunnustaa yleisölle menestyksen hinnan, ehkä myös jonkin oman privaatin asian. Sisaruus, hyväksyntä ja lempeys kukkivat. Loppubiisi korostaa yhtenäisyyttä.

Melleri haastaa käsiohjelmassa yleisön pohtimaan sitä, onko tämä feministinen teko? Itse voisin vastata, että kyllä. Feministinen teko siinä mielessä, että Pop Slut puolustaa naisen asemaa ja paljastaa diskokulttuurin seksistisyyden. Mutta esitys on samalla varsin inhimillinen, koska se raottaa ovea ihanan glamourin maailmaan ja on hyvin viihdyttävä. Kukapa ei haluaisi olla tähti edes yhden päivän?

Tiedot

Pop Slut

Ensi-ilta KokoTeatterissa 23.11.2013

Esitykset 23.11.‒19.12.2013

Esityskonsepti Sara Melleri

Dramaturgi Iida Hämeen-Anttila

Esiintyjät Iina Kuustonen, Annika Poijärvi, Heidi Kirves, Kreeta Salminen ja  Rosanna Kemppi

Lavastus Aino Koski

Valosuunnittelu Jere Kolehmainen

Puvustus Henna-Riikka Taskinen

Maskeeraus Mari Vaalasranta

Äänisuunnittelu Jussi Österman

Koreografia Markku Haussila

Musiikin ohjelmointi Visa-Pekka Mertanen

Musiikin harjoitus Tuomas Hautala

Laulun harjoitus Timo Kärkkäinen & Riitta Keränen

Voguing työpaja Anneli Kanninen

Työryhmän tuottaja Jenni Asikainen

Esitys toteutetaan KokoTeatterin ja työryhmän yhteistuotantona.

Kaikki Pop Slut -esitykset ovat täyteen varattuja tai loppuunmyytyjä. Esityspäivinä on mahdollista tulla jonottamaan lunastamatta jääneitä lippuja tuntia ennen esitystä.

www.kokoteatteri.fi