Julkaistu: 19.11.2013

Jeppe Hein

ARE YOU REALLY HERE (2013) Courtesy: Jeppe Hein, Johann König, Berlin and 303 Gallery, New York Kuva: Studio Jeppe Hein
Kuvataiteilija Jeppe Hein näkee toisin.

Tämän vuoden Ars Fennica -kuvataidepalkinnon saanut tanskalainen Jeppe Hein (s. 1974) esittäytyy Amos Andersonin ensimmäisen kerroksen näyttelytilassa.

Näyttely on matka

Ensisilmäyksellä Heinin näyttely näyttää melkein tyhjältä. Seinillä on joitakin peilejä ja lattioilla harvakseltaan muutama esine. Jokainen Heinin teos onkin merkityksellinen itsessään. Jokainen niistä pysäyttää katsojan, kutsuu kohtaamaan ja miettimään, ajattelemaan toisin.

Heinin näyttely on kuin matka, jonka aikana kokee asioita, siirtyy kohteesta toiseen ja saa ahaa-elämyksiä. Hänen teoksensa saattavat kaikessa yksinkertaisuudessaan tuntua jopa hieman naiiveilta, mutta useinhan elämän perustotuudet sitä ovat. Ne vain täytyy kohdata aina uudelleen ja uudelleen yllättävissä yhteyksissä, ja sen Hein juuri teoksillaan tekee.

Ei ole tavallista hetkeä

En halua kertoa yksityiskohtia Heinin teoksista, sillä silloin pilaisin niiden yllättävän momentin, oivalluksen hetken. Se todettakoon, että monet teoksista kutsuvat osallistumaan, tekemään jotain tai astumaan sisään. Ja tässä näyttelyssä niin kannattaa tehdä. Kerrankin taidemuseossa saa koskea (melkein kaikkiin) teoksiin!

Näyttelyn nimi There are No Ordinary Moments (Ei ole tavallisia hetkiä) kiteyttää Heinin käyttämän metodin. Kaiken voi nähdä toisin, arkisinkin tapahtuma ja hetki saavat uuden ulottuvuuden, kun vaihtaa hieman näkökulmaa.

40 000 euron suuruisen Ars Fennica -palkinnon jakaa vuosittain Henna ja Pertti Niemistön kuvataidesäätiö. Voittajaehdokkaat nimeää kotimaisista taidevaikuttajista koostuva Ars Fennica –palkintolautakunta. Lautakunta myös kutsuu voittajan valitsevan kansainvälisen taideasiantuntijan. Lautakunta ja asiantuntija vaihtuvat vuosittain.

Tiedot

Jeppe Hein

There are No Ordinary Moments

8.11.2013 ‒ 3.2.2014

Amos Andersonin taidemuseo (Yrjönkatu 27)

Ma, to,pe 10-18, ke 10-20, la-su 11-17. Tiistaina suljettu.

Liput: aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 €, opiskelijat 2 €, alle 18v. ilmaiseksi

Samaan aikaan: Taiteilija kuvassa (3.2.2014 asti), August Uotila (13.1.2014 asti) ja Metsäretki (10.3.2014 asti).

www.amosanderson.fi