Julkaistu: 20.11.2013

Bäddat För Trubbel ja Räjäyttäjät

Räjäyttäjät Kuva: Ektro Records
Rokkienergia on korkealla, kun Malmön ja Jyväskylän parhaimmat kohtaavat Kalliossa.

Jos kaipaa hikisiä jorauskumppaneita ja yletöntä rokkiboogieta eikä pahastu mahdollisista alastomista miesvartaloista, kannattaa hakeutua Lepakkomieheen marraskuun 30. päivä. Siellä kohtaavat kaksi keskenään vanhaa tuttua: Malmön punk-rokkikukot Bäddat För Trubbel ja Jyväskylän remutrio Räjäyttäjät.

Kaksikko tuntee toisensa helmikuun yhteiseltä Ruotsin-kiertueelta. Bäddatit tosin vierailivat Helsingissä ja Lepakkomiehessä jo vuonna 2012. Samalla festivaalilla soitti tuolloin bluesryhmä Rambling Boys, jossa yksi Räjäyttäjien jäsenistä, Jukka myös musisoi.

Bändien historiaa

Räjäyttäjien tarina alkoi pari vuotta sitten. Vuoden 2011 alussa rivinsä nykyisenlaiseksi koonnut trio painui lähes saman tien keikoille. Suoraviivaista rock’n’rollia veivaava bändi saikin nopeasti maineen räjähtävänä live-orkesterina. Vertauksia on heitelty niin Hurriganesiin kuin Sleepy Sleepersiin, mutta Räjäyttäjien vaikutteet tulevat pohjimmiltaan rockin primitiivisestä hämärästä. Vaikutteet tosin venytetään äärimmäiseen rokkikliimaksiin.

Energiaa Räjäyttäjillä on riittänyt myös erinäisiin kasettijulkaisuihin ja kahteen albumiin, joista jälkimmäinen Awopbopaloopop Alopbam RÄJÄ julkaistiin tänä syksynä. Bändin livemeiningin mainiosti taltioinut julkaisu sai osakseen mukavan tähtisateen.

Malmölaismurteella laulava Bäddat För Trubbel on ollut olemassa jo pari vuotta Räjäyttäjiä pidempään. Bändin vuonna 2009 perustanut nelikko julkaisi jo seuraavana vuonna ensilevynsä Det Här Är Inte New York, joka on täynnä alle kaksiminuuttisia rykäisyjä ja tarttuvia melodioita höystettynä reippaalla asenteella ja perusasioissa pysyttelevillä sanoituksilla.

Viime vuonna esikoista seurasi Värdighet, eikä meno ole muuttunut. Levyn avausbiisi Måndag Morgon Eller Söndag Natt on puolitoistaminuuttinen hyvänmielen rokkiralli, jonka kertosäettä joutuu laulamaan mukana vaikka ruotsinkielentaito ei siihen riittäisikään.

Den glider in

Bäddat För Trubbelin ja Räjäyttäjien Suomen-kiertue on saanut nimen Den Glider In. Suomi–Ruotsi-maaottelun sijaan luvassa lienee pohjoismainen yhteistyö yleisön viihdyttämisen saralla. Parhaassa tapauksessa kaksi kovaa keikkakokoonpanoa kiihdyttää toisensa entistä kreisimpään menoon.

Tukholman-keikalla jyväskyläläisten livemeininkiin liittyi jonkin verran alastomuutta. Helsingissä on siis ruotsalaisten vuoro riisuutua.

Tiedot

Räjäyttäjät

Bäddat För Trubbel

30.11.

Lepakkomies (Helsinginkatu 1)

Liput 7€

http://www.baddatfortrubbel.se/

http://www.rajayttajat.net/