Julkaistu: 05.11.2013

Astrid Swan

Kuva: Mikko Rasila
Astrid Swanin neljäs levy on artistin tähän asti vahvin.

Astrid Swan on tehnyt kolme ihan kivaa levyä. Esikoinen Poverina (2005) oli väliin eteeristä mutta kaiken kaikkiaan melko helposti lähestyttävää poppia. Spartan Picnic (2008) rokkasi enemmän ja viittaili tuskaisen Sylvia Plathin tuotantoon. Kolmas oli cover-levy, vaikkakin erittäin omaääninen sellainen. Hits (Pavement for Girls) (2011) teki Pavementin vinosta lo-fi-popista loft-kelpoista tyylimusaa.

Neljäs soololevy, lokakuussa ilmestynyt Astrid4 ei ole pelkästään kiva. Se on itsevarmaan tyyliin viettelevä kokonaisuus, jossa taidepop kuultaa luontevasti suoraviivaisemman ilmaisun läpi. Aiemmin äkkiväärissä koukuissa on aistinut hitusen yliyrittämistä.

Luonto kutsuu

Astrid4 -levyn kansitaiteessa ihmiskasvot paistavat pastellisen ja shamanistisen eläinkollaasin takaa. Sivistys ja luonto elävät käsi kädessä välillä myös sanoituksissa, mutta vain hienovaraisesti. Mitään päälle liimattua teemalevy-yritelmää niistä ei löydy. Yhtä hienovaraisesti musiikissa elävät rinnakkain tämä päivä ja menneet vuosikymmenet.

Levy alkaa pehmeällä mutta primitiivisellä rummutuksella, joka kutsuu huilun ja pianon sisään. Swan laulaa, kuinka tässä on hänestä se versio joka ”wants to ride you on the first date”. Heti levyn alkuun heitetyn helmen nimi on Nature Calling, ja se kertoo kutkuttavasti modernin naisen alkukantaisesta aikataulusta.

Kahdeksan kappaletta sisältävän levyn jännite laskee kahden viimeisen biisin aikana. Sitä ennen skaalaa riittää, oli kyse sitten Four Months to Kill -kappaleen kuumeisesta popista tai The Loonin pitkälti pianon varassa kulkevasta tunnelmoinnista.

Varatkaa konserttisali!

Swanin bänditoverin, puolison ja miksaajan Nick Trianin kanssa tuotettu äänimaisema on hengittävä ja orgaaninen kokonaisuus, jossa jokainen instrumentti saa oman tilansa. Päällimmäisenä soi kuitenkin Swanin oma lauluääni, joka on tarpeeksi tunnistettava ja omaperäinen jakaakseen mielipiteitä.

Aiemmin vertailukohtana artistille olisi voinut käyttää amerikkalaista lauluntekijä-laulaja Martha Wainwrightiä. Nyt Swan tuntuu astuneen pienen askeleen tämän veljen Rufus Wainwrightin suuntaan. Vaikka musiikista on riisuttu tarpeettomat soittimet ja itsetarkoitukselliset kikkailut, ovat orkestraatiot paikoitellen niin komeita, että Korjaamon Vintti tuntuu ahtaalta paikalta levynjulkaisukeikalle.

Tiedot

Astrid Swan

Astrid4 (Soliti)

15.11.2013
Korjaamon Vintti (Töölönkatu 51)
Astrid Swan
Liput 8 €

http://astridswan.blogspot.fi