Julkaistu: 05.11.2013

Adel Abidin

Still kuva teoksesta: Adel Abibin: I Love to Love, 2013. Colour HD video.
Adel Abidinin diskon tunnelma kylmää.

Adel Abidin (s. 1973) on kiinnostava taiteilija. Hän on syntynyt Bagdadissa Irakissa, mutta asunut ja työskennellyt jo pitkään Suomessa. Abidinin teoksia nähdään Suomen lisäksi paljon maailmalla, niin Euroopassa, Lähi-idässä kuin muuallakin.

Adel Abidinin teokset ovat usein videoita, installaatioita tai erilaisia objekteja. Muotoa tärkeämpi hänelle on kuitenkin sisältö. Hänen teoksissaan on usein jokin juju, eikä huumoriakaan puutu. Abidin ei pelkää sanoa sanottavaansa. Monet hänen teoksistaan ovatkin kantaa ottavia, joidenkin mielestä jopa provosoivia.

Tila hallussa

Forum Boxin näyttely on ehdottomasti tyylikäs kokonaisuus. Abidin on ottanut krouvin tilan haltuunsa. Vähäeleinen, lähes minimalistinen seitsemästä teoksesta rakentuva ripustus vie outoon ja tyhjään maailmaan, jossa ihmiset ovat joko poissa tai läsnä vain omissa hidastetuissa tai pysäytetyissä todellisuuksissaan.

Näyttelyn pääteos on 4 minuutin 25 sekunnin mittainen I Love to Love -video. Sen ammattitaitoinen toteutus ja diskon tunnelma leikkaavat rajusti hidastettuihin henkilöihin. Henkilöt tanssivat diskossa, ja osoittautuvat lähemmin tarkasteltuna hyvin erilaisiksi ja eri tavoin pahoinpidellyiksi ihmisiksi.

Toivoton raivo

Muissakin teoksissa jatketaan samaa teemaa, sitä eri tavoin kompaten. Videoiden lisäksi tilassa on kaksi isoa valotaulua. Ylemmässä huoneessa olevan valotaulun etupleksi on läpinäkyvä. Sisällä palavien neonputkien kohdalta pleksi on kuitenkin mustattu tussilla. Valotaulua lähestyessä sen massiivisuus ja uhka tuntuvat kasvavan. Humina ja lämpö tuovat tähän tunteeseen vahvan lisänsä.

Koko näyttely alkaa lattiaan kirjoitetulla, mukaillulla lainauksella Barbara Demickin kirjasta Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea: "Those standing around would jump up an down, pound their heads, collapse into theatrical swoons, rip their clothes, and shake their fists at the air in futile rage...". Mitä tämä toivoton raivo on? Teokset tuntuvat pureutuvan ihmisten välisiin suhteisiin ja asetelmiin, ja ne puhuvat myös maailmasta ja yhteiskunnasta.

Forum Boxin mediaboxissa ei ole tällä kertaa erillistä teosta, vaan Adel Abidinista ja hänen taiteestaan kertova dokumentti.

Tiedot

Adel Abidin

Forum Box (Ruoholahdenranta 3a)

1.– 24.11.2013

Ti-pe 11-17, la-su 12-16

Vapaa pääsy

www.forumbox.fi