Julkaistu: 09.10.2013

Supermassive

Sink Kuva: Fullsteam
Helsinkiin on syntynyt uusi marginaalimusiikin festivaali.

Ohjelmatoimisto Fullsteam, Sue-lehti ja levy-yhtiö Svart ovat ottaneet asiakseen nostaa underground-musiikin profiilia uuden tapahtuman kautta. Kaksipäiväisen Supermassive-festivaalin promoottori, Fullsteamin leivissä työskentelevä Artemi Remes kertoo, että  tapahtuman syntyyn oli useita syitä.

”Helsingissä ei ole muutamaan vuoteen ollut vaihtoehtoiselle musiikille omistettua tapahtumaa, oikeastaan sen jälkeen kun Avanto-festivaali lopetti vuonna 2008. Festivaalirintamalla on muutenkin ollut perinteisesti hiljaisempaa muulloin kuin kesällä, ja tätä aukkoa halusin tapahtumalla täyttää. Mielessäni oli myös pitkään hautunut ajatus siitä, että tietynlaiset artistit olisi mukava saada saman katon alle samaan tapahtumaan. Se oli tärkein syy festivaalin perustamiselle.”

Genrerajoista välittämättä

Lokakuussa ensimmäistä kertaa järjestettävä Supermassive-festivaali esittelee laajan kattauksen metallia, punkia, folkkia, räppiä, psykedeliaa, noisea sekä elektronista musiikkia. Genreluettelo ei tosin kerro mitään yksittäisistä artisteista, jotka liukuvat luontevasti lajityyppimääritelmien yli, ali ja ohi.

Yhteisen yleisön löytymistä toisistaan poikkeaville artisteille Remes ei näe ongelmana. “Tuskin moni musiikin ystävä edes ajattelee genrerajoja tämän päivän pirstaloituneessa maailmassa. Monet kuluttavat musiikkia täysin laidasta laitaan omien mieltymystensä mukaan. Vaikeampaa on trendien ja seuraavan ‘kuuman jutun’ ennakointi, sillä trendit tulevat ja menevät nykyään niin nopeasti. Tämän vuoksi en ole uhrannut kamalan paljon aikaa tällaisille ajatuksille.”

Genrerajoja ja trendipisteitä tärkeämpää tuntuu olevan artistien tekemisen omaehtoisuus ja omaperäisyys, joiden suoraa seurausta musiikin marginaalisuus useiden esiintyjien kohdalla on.

Jotain vanhaa ja jotain uutta

Remes pitää kirjavaa ohjelmistoa onnistuneena kokonaisuutena. Viikonlopun aikana on mahdollisuus kuulla niin maineikkaita pitkän linjan tekijöitä (Circle, Radiopuhelimet ja Mika Vainio) kuin nuorempia tulokkaita (Viisikko, Hebosagil ja Paperi T & Khid).

“Oman mausteensa viikonloppuun tuovat ulkomaiset vieraamme Lightning Dust, Dean Blunt, Eyving Kang & Jessica Kenney. Odotan erittäin suurella mielenkiinnolla myös mystisten ja harvoin esiintymislavoille nousevien Arktau Eosin ja Tähtiportin konsertteja.”

Kotimaisen marginaalimusiikin tilasta Remes ei ole huolissaan. Kiinnostavien artistien lisäksi tarjonta on pätevää myös keikkapaikkojen ja julkaisijoiden suhteen. Musiikille löytyy myös yleisöä. Festivaali ei kuitenkaan ole asettanut virallista yleisömäärätavoitetta.

“Ainoa virallinen tavoite on tehdä Supermassivesta jokavuotinen tapahtuma. Ideoita tuleville vuosille on jo nyt valtavasti. Kiinnostusta tapahtumaa kohtaan tuntuu olevan, joten uskoisin että palaamme ensi vuonna asiaan.”

Tiedot

Supermassive

18.–19.10. Ääniwalli (Pälkäneentie 13)

Liput 19,50€–30€

http://supermassive.fi