Julkaistu: 17.10.2013

Spaceparticles #10

Kuva: Esko Koivisto
Koreografi Liisa Pentti yhdistää teoksessaan liikkeen ja musiikin.

"Spaceparticles #10 on tanssijoiden ja muusikoiden yhteinen matka teatteritilaan", kuvaa Liisa Pentti lyhyesti uutta teostaan. Avaruudellista tilaa kuvaavan nimen numero tulee kuukaudesta. Teosta esitetään lokakuussa, joten se on numero kymmenen. Pentin kaksi aikaisempaa Spaceparticles -teosta ovat olleet numeroiltaan #5 ja #6.

Teossarja on tutkielma, jossa Pentti yhdistää tanssin säveltäjä Terry Rileyn minimalistiseen musiikkiin. Musiikin ja liikkeen avulla hän tutkii tilaa. Aluksi hän käytti neljää tanssijaa, jotka liikkuivat koreografin omassa studiossa Henry Fordinkadulla. Tila on leimallisesti harjoitustila, ja Rileyn musiikki tuli nauhalta. Seuraavaksi viisi tanssijaa sulautui Suomenlinnassa sijaitsevaan Galleria Augustaan.

Seitsemän tanssijaa, kymmenen muusikkoa

Nyt tanssiryhmään kuuluu seitsemän tanssijaa, ja heidän kanssaan näyttämötilan täyttää elävä musiikki. Sibelius-Akatemian NYKY-ensemble soittaa minimalistisen teoksen ”In C”.

"Tässä musiikissa on ihan kreisi score. Järjettömän intensiivinen. Kappaleen voi soittaa vaikka 15 minuutissa tai käyttää aikaa peräti kaksi tuntia. "

Minimalistisessa sävellyksessä tärkeintä on pulssi, jonka Jouni Tauriainen loihtii sähköisesti niin tanssijoille kuin muusikoillekin. Jokainen muusikko soittaa 53 tahtia, mutta niin, että soittajat ovat aina viisi tahtia edellä tai jäljessä toisistaan. Orkesterin taiteellisesta ilmaisusta ja tarkasta aikarajasta vastaa Tim Ferchen. Koreografin valitsema aika on yksi tunti.

Muusikoiden soittaman 60 minuutin ajan tanssijat soittavat samaa biisiä kehoillaan. Liikkeeseen Pentti on hakenut kaaoksen ja järjestyksen vuoropuhelua.

"Miten kiertoradat organisoituvat?" hän pohtii.

Sävellys tanssiteoksen alkuvoimana

Pentti on aikaisemmin luonut useita ilmaisuun pohjautuvia tanssiteoksia, joissa teatterillisuus on korostunut. Spaceparticles-sarjassa hän on poikkeuksellisesti perustanut teoksensa musiikkiin.

”Rytmi ja musiikki kokonaisuudessaan määrittävät myös tanssijoiden liikkeet. Jokaisen täytyy olla nyt-hetkessä. Laskuissa on koko ajan ykkönen. ”

Liikekieli on tarkkaa, mutta teos ei silti ole pelkkä suoritus. Pentti kuvaa tanssia kohtaloksi, joka tanssijan pitää tehdä. Vaativassa liikkeessä jokainen pyrkii tuomaan tanssin näkyväksi kehoonsa. Yleisölle hän lupaa suggestiivista kokemusta. Monen kinesteettinen aisti voi saada katsojankin tanssimaan paikallaan.

”Toivon, että inhimillisyys nousee esiin. Me tanssijatkin olemme selkeästi ihmisiä.”

Tiedot

Liisa Pentti +Co:

Spaceparticles #10

Ensi-ilta 18.10. klo 19 Mediakeskus Lume

Koreografia, konsepti ja ohjaus Liisa Pentti

Tanssi Kimmo Alakunnas, Janne Aspvik, Sara Maria Soulié, Carita Lähteenmäki, Liisa Pentti, Rea Liina Brunou, Niina Viitamäki

Musiikki NYKY Ensemble

Valosuunnittelu Meri Ekola

Äänisuunnittelu Jouni Tauriainen

Tila Graziella Tomasi

Puvustus Terttu Torkkola

Esitykset 18.10.‒24.10.2013

Ikäsuositus: yli 15-vuotiaille

Liput 30/16€, ryhmäalennus 24/11€

www.liisapentti.com