Julkaistu: 29.10.2013

Rafael Wardi

Rafael Wardi: Lauttasaaresta 2013 Kuivapastelli
Valo ja varjo, esittävä ja abstrakti kohtaavat Rafael Wardin maalauksissa.

Rafael Wardi (s. 1928) on yksi suomalaisen taiteen konkareista. Hänen aina 1940-luvulta tähän päivään asti jatkunut, pitkä uransa on kattanut monenlaisia aikakausia ja suuntauksia.

Wardi oli maamme ensimmäisiä abstrakteja maalareita. Esittävyys on kuitenkin ollut hänen taiteessaan tärkeässä osassa.

Tunnetuin Wardi lienee värikkäästä tyylistään, jossa keltaisella värillä on keskeinen osa. Niin valon ilot kuin surun varjotkin ovat kuitenkin kuuluneet hänen palettiinsa. 1990-luvun lopulla Wardi maalasi ja piirsi Alzheimerin tautia sairastavaa vaimoaan aina tämän kuolemaan asti. Vuonna 2002 valmistui presidentti Tarja Halosen muotokuva.

Muhevuutta ja elinvoimaa

Nyt 85-vuotias Wardi tuntuu edelleen olevan vedossa. Taidesalongin näyttelyssä eteen aukeavat ensin kauniit keltaiset Lauttasaaren maisemat. Skaala ulottuu tälläkin kertaa valosta varjoon, teosten sävyt elävät ja leikittelevät läpi näyttelyn.

Tekniikkana kaikissa teoksissa on Wardin paljon käyttämä pastelliliitu. Se tekee teoksista muhevia ja elinvoimaisia. Yleisilmeeltään maalaukset ovat abstrakteja, mutta melkein kaikissa on myös selkeitä hahmoja. Kaikki teosten nimet viittaavat myös suoraan esittäviin aiheisiin.

Alitajuiset arkkityypit

Wardin maalauksista voi nauttia monella tapaa, suloisina tunnelmina ja värikylpyinä tai kauniina visuaalisina muotoina, joiden keskeltä katsoja löytää tutun esittävän muodon. Tässä näyttelyssä nousivat maisemien lisäksi esille erityisesti hevosen ja talon hahmot, kuin mielen kätköistä pilkahtelevat alitajuiset arkkityypit.

Taidesalongin näyttelyä voikin täysin rinnoin suositella syksyisen kävelyretken kohteeksi. Wardin teokset antavat miellyttävällä tavalla kompaten energiaa sumun, sateen ja keltaisten lehtien vuodenaikaan.

Tiedot

Rafael Wardi

26.10.‒13.11.2013

Taidesalonki (Bulevardi 3 B 4 krs.)

Avoinna ti-su klo 10 -17

p. 09-643 966

www.taidesalonki.com