Julkaistu: 09.10.2013

Perttu Saksa

Perttu Saksa, Untitled, 2013 C-print Diasec, 130 x 110 cm Kuva: Helsinki Contemporary
Näyttely peilaa ihmisen kuvia.

Viime vuonna Perttu Saksalta (s. 1977) nähtiin näyttely, jossa hän kuvasi luonnontieteellisten museoiden kokoelmissa olevia täytettyjä apinoita. Hieman samoilla poluilla, mutta jopa vielä makaaberimpaan suuntaan mennen, on Saksan kohteena nyt ollut indonesialaisten katuesiintyjien apinoita.

Kaduilla ja studiossa

Saksa on kuvannut puettuja ja ihmiskasvoisin naamioin verhottuja apinoita sekä kaduilla että studiossa. Katukuvat ovat kuitenkin tyyliteltyjä, tarkkaan rajatut otokset luovat hyvin asetelmallisen lopputuloksen. Niinpä studio- ja katukuvat muodostavat esteettisesti yhtenäisen kokonaisuuden.

Koko näyttelystä muodostuu kuin hienovireinen ja hillitty kauhukabinetti, jonka kansoittavat gallerian seinillä olevat, ihmisen ja eläimen rajamailla olevat oudot olennot. Näky on samaan aikaan kaunis ja kauhistuttava. Se alleviivaa näiden ihmisen sukuisten eläinten hyväksikäyttöä, esillepanoa ja samalla ihmisen loputonta halua nähdä itsensä luomakunnassa.

Ihmisyyden peilit

Kuvat eivät oikeastaan esitäkään indonesialaisia esiintyviä katuapinoita, vaan meitä ihmisiä. Ne peilaavat kuvaamme monella eri tasolla. Kuvat voi nähdä dokumentaationa ilmiöstä, jossa apinoiden on tarkoitus viihdyttää tai esittää ihmisiä, toimia monenlaisten tuntemusten ja asioiden tulkkeina tai väylinä omassa kulttuurissaan.

Täällä länsimaisen gallerian seinillä kuvat voi nähdä kannanottona eläinten hyväksikäyttöön ja inhimillistämiseen sanan kielteisessä merkityksessä. Mutta silloin vain paheksumme toisen kulttuurin käytäntöä. Yhtä lailla voimme miettiä, mitä me näemme näissä kuvissa, mitä ne meille peilaavat kulttuurimme ihmisyydestä ja tavasta kohdata itsemme tai luonto ja eläimet.

Niinpä minäkin ihmettelen sitä vaikeaa ja jopa luotaantyöntävää tunnelmaa, jonka kuvat minussa herättävät. Eikä se synny eläinten hyväksikäytöstä, vaan tuosta oudosta hahmogalleriasta, joka tuntuu kummittelevan minulle.

Onnistunut kokonaisuus

Näyttely on erinomaisesti ripustettu, selkeä, yhtenäinen ja harmoninen kokonaisuus. Teoksilla on riittävä tilansa, eikä niitä ole liikaa. Valokuvaajana Saksa on erinomainen. On aina ilo nähdä näyttely, joka on huolella mietitty loppuun asti.

Tiedot

Perttu Saksa

A Kind of You

4. – 27.10.2013

Helsinki Contemporary (Bulevardi 10)

Avoinna ti, ke, pe 11-17, to 11-19, la-su 12-16

Ilmainen sisäänpääsy

www.helsinkicontemporary.com