Julkaistu: 23.10.2013

Kirjallinen after work

Kustantamo Liken rokkiuskottavuus pönkittyy Bar Loosen kirjallisuusklubeilla.
Nuottikirja

Kauko Röyhkä, Tommi Liimatta, Jarkko Martikainen, Kimmo Miettinen, Jarno Mällinen ja Pelle Miljoona ovat muutamia Liken kirjailijarosterin nimiä. Kustantamo on myös julkaissut kirjoja Richard Hellistä Michael Monroehin ja PMMP:hen. Like ei siis erityisesti kaipaa lisäuskottavuutta rock-musiikin saralla, mutta kesäkuussa startanneet Kirjallinen after work -iltamat istuvat kuitenkin hyvin sen imagoon.

Loosessa pidettävistä kirjallisuusklubeista vastaava Milla Palovaara kertoo, ettei iltamien kirjailijoilta syynätä rokkikammalla.
– Ei erityistä rokkiuskottavuutta välttämättä vaadita. Liken kirjailijoilla tosin on usein muusikkotausta tai muita musiikkikytköksiä. En tiedä, toimisivatko tämänkaltaiset iltamat jonkun toisen kustantamon kohdalla.

Tuhannen ja yhden kapakan lauluja

Klubilla ovat vierailleet muun muassa kirjailijat Antti Tuomainen, Riikka Ala-Harja, Milla Ollikainen  ja Kauko Röyhkä. Torstaina 7. marraskuuta järjestettävän neljännen klubin kirjallinen vieras on Tuomari Nurmio. Häneltä julkaistaan nuottikirja Tuhannen ja yhden kapakan lauluja.

– Tilaisuus kestää kello viidestä kahdeksaan. Kuudelta on Tuomari Nurmion haastattelu, minkä jälkeen bändin kanssa esiintyy kolme tai neljä laulajaa – ainakin Tehosekoittimesta tuttu Otto Grundström – jotka versioivat Nurmion biisejä. Viimeiseksi Nurmio itse soittaa muutaman kappaleen, kertoo Palovaara illan kulusta. 

Välillä Liken taustatiimi miettii itse sopivat muusikkovieraat, joskus taas ne lähtevät kirjailijan ideasta – Antti Tuomainen kertoi kuunnelleensa kirjoittaessaan paljon vanhaa Neil Youngia, joten hänen iltamissaan lauteilla oli Neil Young -coverbändi.
Kirjallinen after work -iltama on yleensä myös kirjan julkaisutilaisuus, niin kuin tälläkin kertaa. Kirjailijan teoksia saa lunastaa illan aikana myyntitiskiltä aivan kuin rokkikeikoilta levyjä.

Lukijat löytävät baariin

Kun normaalisti Loosen live-musiikki soitetaan alakerrassa, kirjalliset iltamat sijaitsevat katutason baarissa. Pääsymaksua ei ole.
– Iloksemme klubille on tullut uutta porukkaa, niitäkin, jotka eivät välttämättä ole aiemmin Loosessa käyneet, Palovaara kertoo.

Loose ei ole ainoa Liken haltuunsa ottama rokkiklubi. Niin Ravintolalaiva Wäiskissä kuin Kuudennella linjallakin on juhlittu kustantamon bileitä. Jo ennen seuraavaa Kirjallinen after work -klubia musisoidaan Kallion Café Mascotissa, jossa kustantamo järjestää 25. lokakuuta yhdessä Sammakon ja Into Kustannuksen kanssa Iltamessu-nimisen tapahtuman.

Tiedot

LIKE & LOOSE
Kirjallinen after work
7.11. klo 18-20.00
Tuomari Nurmio
TBA
Loose (Annankatu 21)

www.facebook.com/likekustannus
www.like.fi/kirjat/tuhannen-yhden-kapakan-lauluja