Julkaistu: 14.10.2013

Jorma Puranen

Jorma Puranen: Landscapes in Full Colour 2 (Birmann), 2012
Jorma Purasen paljastavat valokuvat.

Jorma Puranen (s. 1951) on tuonut Galerie Anhavaan esille 35 valokuvaa kolmesta eri sarjasta: Museum Meditations, Landscapes in Full Color ja Rehearsals for Good Life. Suuri määrä numeroimattomia valokuvia muodostaa galleriaan värikkään mutta sävyiltään yhtenäisen kudelman.

Retusoituja negatiiveja

Museum Meditations -sarjassa Puranen on sananmukaisesti meditoinut vanhojen valokuvien äärellä. Hän on kuvannut muun muassa 1940‒50-lukujen tunnettuja suomalaisia esittävien kuvien lasinegatiiveja. Niinpä kuvat näyttävät negatiiveilta, vaikka ovatkin digitaalisia väriprinttejä.

Lasinegatiiveissa on paljon vanhoja retusointeja, jotka tulevat Purasen kuvissa hyvin esiin kuvaustilanteissa käytetyn voimakkaan valon ansiosta. Retusointien näkyväksi tekeminen johdattaa jälleen kerran pohtimaan kuvan aitouden ja todenmukaisuuden tematiikkaa. Mitä tarkoitusta varten kuvia on korjailtu? Minkälaisiksi materiaalisiksi objekteiksi ne ovat muuttuneet?

Kuvaa jälleenrakentamassa

Puranen onkin aina ollut kiinnostunut näkemisestä. Hän on käyttänyt valokuvaa välineenä paljastaa uusia näkemisen kulmia tuttuihin asioihin. Landscapes in Full Color -sarjassa hän on jälleen kuvannut vanhoja maalauksia ”väärässä valaistuksessa”, tuoden esiin tekstuuria ja pintaa, joka osin peittää tai vie huomion pois varsinaisesta maalauksesta.

Purasen teokset rakentuvat käyttäen muiden aiempia teoksia lähtökohtanaan ja tuoden niihin tasoja, jotka eivät yleensä ole suoraan havaittavissa teoksista. Tämä rekonstruktio, uudelleen rakentaminen, pysäyttää meidät katsomaan kuvia aivan uudesta näkökulmasta, tietoisina kuvien syntyyn ja katsomiseen vaikuttaneista ja vaikuttavista tekijöistä.

Myös samaan aikaan projektihuoneessa esillä oleva, Ida Palojärven voimakkaasti kokemuksellinen teos kommentoi näkemistä hätkähdyttävällä tavalla.

Tiedot

Jorma Puranen

3.‒27.10.2013

Galerie Anhava (Mannerheiminaukio 3)

Avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-16

Vapaa pääsy

Samaan aikaan galleriassa: Ida Palojärvi: From Within the Mountain

www.anhava.com