Julkaistu: 17.10.2013

Etnosoi! 2013

Kuva: Helsingin kulttuurikeskuksen aineistopankki
Valtaosa maailmanmusiikkifestivaalin tämän vuoden esiintyjistä on pohjoisten leveyspiirien asukkaita.

Perinteikäs musiikkitapahtuma Etnosoi! levittäytyy ympäri kaupunkia marraskuun alussa. Festivaali esittelee tällä kertaa musiikkikulttuuria muun muassa Pohjoismaista ja Iso-Britanniasta, kuuden konsertin, kahden klubin, parin yleisöluennon ja näyttelyn voimin.

Uutta pohjoismaista monikulttuurisuutta

Etnosoi! -festivaali toimii yhtenä pohjoismaisista näyttämöistä, joille uudenlainen New Nordic Native -konseptikiertue ulottuu. Konserttikokonaisuus piirtää musiikillisen kuvan tämän hetken monikulttuurisesta Pohjolasta tuoden maahanmuuttajataustaiset ja syntyperältään pohjoismaalaiset muusikot yhteen.

Suomessa kokonaisuus rakentuu kahdeksan muusikon yhteistyölle. Lavalle nousee neljä laulajatarta, jotka ovat kaikki kutsuneet mukaan haluamansa muusikon. Alkujaan irakilainen laulajatar Nadin Al Khalidi on pyytänyt konserttiin ruotsalaisen, juuriltaan andalusialaisen perkussionistin Stephan Jarlin, sittemmin suomalaistunut Cinta Hermo luottaa maanmiehensä Jezús Carrascon kitarointiin, kurdistanilainen Mizgin tanskalaiseen saksofonisti Anders Honoréen ja jazzlaulajatar Mia Simanainen puolestaan basisti Olli Rantalaan. Vuotalossa 6.11. järjestettävän konsertin ohjelmaan kuuluu lauluja kaikkien kotimaista niin yhdessä kuin erikseen esitettyinä.

Valokeilassa saamelainen kansallistunne

Torstaina 7.11. Savoy-teatterissa juhlitaan saamelaisuutta ja Nils-Aslak Valkeapäätä (1943‒2001), yhtä maailman tunnetuimmista saamelaistaitelijoista. Valkeapään elämäntyötä ja sen moniulotteista jatkumoa kunnioitetaan niin joikujen, valokuvien kuin runojen kautta. 70-vuotisjuhlakonsertissa kuullaan muusikoita ja joikaajia, Valkeapään pitkäikäisiä yhteistyökumppaneita vuosien varrelta sekä uuden sukupolven saamelaisjoikaajia.

Saamelaisuus on pääosassa myös Etnosoi! -tapahtuman ainoassa näyttelyssä, Kirjasto10:ssä nähtävässä Suohpanterror -propagandajulistekokoelmassa, jossa mediasta tutut kuvat yhdistyvät saamelaisuuteen katsojaa yllättävällä tavalla.

Folkin nouseva tähti Englannista ja psycho-kletzmeriä itärajan takaa

Kotimaassaan paljon huomiota herättänyt Sam Lee And Friends saapuu ensimmäiselle Suomen-visiitilleen Etnosoi!:n puitteissa. Muusikkona, radiojuontajana ja opettajana toimiva Sam Lee on saanut suitsutusta perinteisen englantilaisen folkin uudistajana ja edelläkävijänä. Vuonna 2012 julkaistun A Ground of it´s Own -albumin syntyprosessi alkoi folk-intoilijamiehen kierreltyä kotimaansa saarilla kuulemassa ja keräämässä kansanlauluja. Lee tulkitsi omalla otteellaan kappaleet levylle, joka nimitettiin Mercury Prize -ehdokkaaksi.

Perjantaina 1.11. Korjaamon vintillä järjestettävä Etnosoi! -festivaalin alkulämmittelyilta lupaa räyhäkästä menoa balkanilaisrytmien tahdissa. Tuolloin tanssijalkaa pääsee kuluttamaan niin moskovalais-pietarilaisen Nayekhovichin kuin kuvitteellisesta Jargoslavian Tasavallasta saapuvan Jargoslavia -yhtyeen tahdissa.

Festivaalin ohjelmistoon on tänä vuonna tuotu uusia tuulia, mutta myös perinteistä pidetään kiinni. Jälkimmäisistä mainittakoon Lasten Etnosoi!, joka levittäytyy tuttuun tapaan isänpäivänä 10.11. Malmitaloon. Uudempi tulokas on runokonsertti Aurinko juo kermaa. Konsertissa kuullaan runoilija Ima Aikio-Arianaickin ja äänitaiteilija-muusikko Miro Mantereen teos, jossa runot yhdistyvät musiikkiin ja luonnon ääniin.

Tiedot

Etnosoi! 2013

6.‒10.11.2013 Savoy-teatterissa, Vuotalossa, Malmitalossa, Korjaamolla, Juttutuvassa ja Kirjasto10:ssä

Liput 0– 25€

http://www.globalmusic.fi/fi/etnosoi-etusivu