Julkaistu: 03.10.2013

Erään rakkauden historia

Kuva: Tanja Ahola
Tanssitaiteilija Hanna Pajala-Assefa luo rakkausrunon näyttämölle.

Uuden tanssin keskus Zodiakissa esitettävä Erään rakkauden historia on samaan aikaan tanssiesitys, konsertti ja elävä runo. Näyttämöllä runo muuttuu näkyväksi tanssija, koreografi Hanna Pajala-Assefan ja muusikko, säveltäjä Abdissa Assefan samantahtisen hengityksen voimasta.

Yksityisestä yleiseen

Teos on herkkä rakkauden ja parisuhteen kuvaus, joka liikkuu saumattomasti yksityisestä yleiseen ja takaisin omaan salattuun sopukkaansa.

Harvoin ei tanssiesityksen haluaisi loppuvan. Erään rakkauden historia tiivistää tunnelmaansa minuutti minuutilta ja imee yleisön aina vain tiukemmin ja tiukemmin sisäänsä. Lopun intiimi halaus on voitto, jossa pari toisiaan tukien voi todeta: me teimme sen. Yleisölle kohtaus on pieni kurkistus johonkin salattuun, yksityiseen maailmaan, josta loppujen lopuksi voimme ulkopuolisina kokea vain hippuja. Siksi loppukohtaus voisi jatkua ikuisuuksiin.
Toivottavasti se jatkuukin, yksityisessä maailmassa, jonka nämä kaksi esiintyjää kietovat ympärilleen kuin kuplan.

Tekijöiden tarkoitus on ollut laajentaa rakkauden ajatuksia yksityisestä yleiseen, mutta en tiedä, toimisiko teos aivan yhtä hyvin, jos näyttämöllä ei esiintyisi aviopari tai jos en tietäisi heidän olevan pari. Tieto on voimaa, ja näiden kahden varovasti tunnustellessa toistensa taiteenaloja myös yleisö kokee parisuhteen ylä- ja alamäet.

Katseen kohteena

Teoksen käsiohjelmassa Pajala-Assefa kertoo ajatuksen teoksen luomisesta muusikkomiehensä kanssa syntyneen monen tuttavapariskunnan eroilmoituksen jälkeen. Miksi niin monet vuosia toisiaan rakastaneet ja yhdessä eläneet ihmiset kasvavat erilleen?

Aina toiseen ei jaksa keskittyä, vaan omat jutut vievät keskittymisen. Ehkä toista ei kuunnella, ei katsella. Yleensä esiintyjien kohdalla puhutaan yleisön katseesta ja katseen kohteena olemisesta. Mutta mitä on olla puolisonsa katseen kohteena? Muuttuuko se vuosien varrella? Ehkä alussa on ihastuminen, jolloin toista katsotaan ruusunpunaisten sydämien läpi. Mutta entä myöhemmin?

Kiinnostavasti pari jättää tilaa pohdinnalle, katseen näkemiselle ja kohtaamiselle. Ja näyttämöllä Abdissa Assefa katsoo ja kuuntelee, jopa soittaa vaimoaan.

Muusikko myös lähtee mukaan tanssiin, toisen taitoon. Luottamus liikkeessä riemastuttaa ja naurattaa. Tätä jokainen meistä varmasti toivoo: että olisi joku, johon nojata. Ja että on joku, jonka vähän erilaisia kiinnostuksen kohteita voi opetella, ja joka opettelee minun juttujani.

Tiedot

Hanna Pajala-Assefa:

Erään rakkauden historia

Esitykset Uuden tanssin keskus Zodiakissa 27.9.‒8.10.2013

Koreografia, esitys: Hanna Pajala-Assefa

Musiikki, esitys: Abdissa Assefa

Äänisuunnittelu, musiikkiteknologia: Aki Päivärinne

Dramaturgia: Anna Viitala

Lavastus: Petri Eskelinen

Valosuunnittelu: Anna Pöllänen

Kuvat: Tanja Ahola

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Hanna Pajala-Assefa

www.zodiak.fi