Julkaistu: 04.09.2013

Rouva Näkymätön

Erkka Nissinen: Tilaa massa tilassa massa litassa maalit: ali tila 2013. Video ja videoinstallaatio
Näkyvyydestä ja tilasta.

Amos Andersonin neljän taitelijan yhteisnäyttely on koottu hieman tavallisesta poikkeavasta lähtökohdasta. Sen takana on taidemesenaatti Stina Nicolaisenin (os. Krook, 1919–1987) vuonna 1977 perustama säätiö Stina Krooks Stiftelse, joka jakaa stipendejä ja palkintoja kuva- ja näyttämötaiteen asiantuntijoiden antamien lausuntojen perusteella.

Tilallisia ratkaisuja

Amoksen näyttelyyn on kutsuttu neljä nuoremman polven kuvataiteilijaa: Aurora Reinhard, Pilvi Takala, Erkka Nissinen ja Hans Rosenström, jotka kaikki ovat kuitenkin jo niittäneet mainetta urallaan. Heitä yhdistää hieman erikoinen lähestymistapa ja perinteisestä poikkeavien tekniikoiden käyttö.

Näyttelyssä kaikilta muilta on esillä yksi teos, Reinhardilta teoskokonaisuus. Takalan teos on videoprojisointi, ja muiden, erityisesti Nissisen ja Rosenströmin teokset, ovat vahvasti tilallisia. Näyttävän, mutta tyylikkään yksinkertaisen näyttelyarkkitehtuurin ovat luoneet Klaus Aalto ja Jaakko Pesonen.

Yksilö ja yhteisö

Tilallisuuden lisäksi teoksia yhdistää niiden tapa käsitellä todellisuutta ja ihmisyksilön paikkaa yhteisössä. Kukin taiteilijoista ja teoksista kysyy, kuka minä olen (sinä olet), miten minut nähdään ja missä minä olen suhteessa muihin ihmisiin.

Näihin tärkeisiin kysymyksiin ei ole oikeita vastauksia eikä yhdenmukaisia muotteja. Samalla kun teokset koskettavat vahvasti arjen tavallisia asioita, ne vihjaavat myös erilaisista murtumista tavanomaisuuksien keskellä.

Rouva Näkymätön tulee hyvin näkyväksi tässä näyttelyssä, mutta samalla hän jää myös piiloon. Mitä me loppujen lopuksi tiedämme ihmisestä tiettyjen faktojen perusteella? Jäävätkö kasvot sittenkin näkymättömiin, kuten näyttelyn luettelon kannessa?

Tiedot

Rouva Näkymätön

Reinhard, Takala, Nissinen ja Rosenström

16.8.– 21.10.2013

Amos Andersonin taidemuseo (Yrjönkatu 27)

Avoinna ma, to,pe 10–18, ke 10–20, la-su 11–17 Tiistaina suljettu.

Liput: aikuiset 10 €, eläkeläiset 8 €, opiskelijat 2 €, alle 18v. ilmaiseksi

Galleriassa samaan aikaan: Appelsiinitytön maalari. August Uotila (1858-1886) 13.1.2014 asti. Metsäretki 24.2.2014 asti.

www.amosanderson.fi